Kışın Domates, Biber, Patlıcan Fiyatları Uçacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kışın Domates, Biber, Patlıcan Fiyatları Uçacak

Tarım ürünlerine büyük zamlar kapıda. Kış aylarında ucuza meyve sebze dönemi sona erdi.

Tarım 16 Ekim 2022 13:03 0
Kışın Domates, Biber, Patlıcan Fiyatları Uçacak

Domates, biber, patlıcan fiyatları daha da artacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar bir son dakika açıklaması yaptı ve "16 Ekim Dünya Gıda Günü" vesilesi ile bir mesaj yayınladı. 

Gıdada herkesin erişebileceği , besleyici gıdanın kolaylıkla temin edebileceği bir sisteme vurgu yapan Bayraktar, "geride kimseyi bırakma" temasıyla bu düzenin kurulması gerektiğini söyledi. Daha iyi bir dünya vurgusu yapan Bayraktar, "FAO'ya göre, daha iyi bir dünya yolunda mesafe alınmasına rağmen pek çok kişi bu iyilikten yaralanamıyor. Dünyada gıda arzı yeterliyken milyonlarca insan sağlıklı gıdaya ulaşamıyor, yetersiz besleniyor ve gıda güvensizliği riskine maruz kalıyor. Dünyada fakir insanların yüzde 80'i kırsal alanlarda yaşıyor ve geçimlerini tarımdan sağlıyor. Bu kesimler doğa veya insan tarafından meydana getirilen olumsuzluklardan daha çok etkileniyor." dedi. 

Savaşın gıda fiyatlarını kötü etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini söyleyen Bayraktar, "Bu durum ne yazık ki dünyamızda yaşanan açlık ve yetersiz beslenmeyle olan savaşı daha da zorlaştırdı. Birçok ülke için gıda güvenliği ve beslenme durumuna gölge düşürdü. Açlık ve yetersiz beslenmeden en çok etkilenen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gıda üretiminde kendine yeterli düzeye gelmeleri önem taşıyor. Ancak günümüzde gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı artıyor. FAO'nun gıda üretimine ilişkin raporunda, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısının 45'e yükseldiği belirtiliyor. Dünyada gıda güvenliğini sağlamak ancak devletlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının ve tüm diğer aktörlerin de aktif katılım ve diyaloğuyla mümkün olabilir."

"Fakat FAO'nun açıkladığı Dünya Gıda Endeksi verilerine göre aylık bazda son dönemde azalma söz konusu olsa da uluslararası piyasalarda özellikle doğal gaz ve petrol gibi ham madde ve tarım ürünleri fiyatlarının artabileceği görülüyor. Sorunların kısa sürede çözülmesini beklememekle birlikte istikrarlı politikaların ve uygulamaların bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Gerekli tedbirleri acilen alarak, bu riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunu başaramazsak üreticimiz de tüketicimiz de bu zor günleri aşamayacaktır." dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç