Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yapan Yandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yapan Yandı

Ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapanlara verilecek ceza bildirildi.

Emlak 8 Haz 2022 19:21 2
Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yapan Yandı

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapılması durumunda ağır yaptırım var.

Bugün beklenen kira düzenlemesi açıklaması geldi. Yapılan açıklamada kiralara gelecek senenin Temmuz ayına kadar yüzde 25'ten fazxla zam yapılamayacağına yer verildi. Yüzde 25 ile yapılan sınırlama geçici bir düzenleme olacak. Gelecek sene Temmuz ayından sonra düzenleme kalkacak ve her ay TÜİK'in açıkladığı TÜFE'ye göre hesaplama olacak.

BEKİR BOZDAĞ NE DEDİ?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum Bey, Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve Adalet Bakanlığı olarak beraber yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na, Adalet Komisyonunda eklenecek AK Parti Grubu, MHP Grubu teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böyle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilme imkanı getiriliyor." dedi. 

YÜZDE 25'TEN FAZLA ZAM OLURSA NE OLUR?

Eğer yüzde 25'ten fazla zam yapılırsa ağır yaptırımlar, cezalar olacağı açıklandı. Gazeteci Candaş Tolga Işık yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Az önce yeni kira kanunuyla ilgili Bakan  @murat_kurum  'la konuştum: 

1) Bu sene temmuz ayı itibarıyla seneye temmuza kadar kiraya %25'in üzerinde zam yapılamayacak. Yasanın ihlali halinde her 2 tarafa ağır ceza var.

2) Yasa temmuz 2022 öncesi yapılmış yenileme/zam sözleşmelerini bağlamıyor. Temmuz 2022- Temmuz 2023 arasını bağlıyor.

KİRA YASAĞI VE KİRA TAZMİNATI

3) Kiracıyı farklı bahanelerle (Almanya'dan oğlum geldi, kendim oturacağım, vs...) çıkarıp daha yüksek bedelle yeni kiracı getiren ev sahiplerine kiracının şikayeti üzerine halihazırda yasada varolan kira yasağı ve kira tazminatı gibi ağır cezalar uygulanacak."

Kira zammı yüzde 25'in üzerinde yapılmaya zorlananlar bu konuda şikayetçi olabilirler.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Neyi kime nasıl inandiracagiz ya allah askina aklinizi basiniza alin farzesin ben 1500 oturuyorum ev sahibi bi sekil beni evden ckardi evi ilana koydu 2500/3000 civarina Simdi yeni kiraci bu evi bu fiyattan alacak adam nerden bilsin bi onceki kiraci kaca oturdugu sacma sapan duzenlemeler var . Hicmi asgari ucretliyi dusunen yok bu insanlarin %90 ek geliri olmayan insanlar peki bunlar 2500/3000 bin nasil odesin farzedelim odedi ya Allah askan 1500 tl ye faturami odesin evinemi baksin yol parasinami versin hangi birini yapsin hele cocukluysa ogrenciliyse yeminle nefret etmeye basladim malina mala katanlara baktikca hayttan sogudum olan beni gibi insanlara oluyor.) Ha bu arada ev sahibi beni ckarsa ben yeni eve gecsem 2500/3000 den asagi ev yok pki ben ne bik yiyeyecem sormak istiyorum???
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Peki sözleşme yoksa ilk evi tuttuğun sözleşme varsa bunu nasıl ispatlıvaz