Kiraya fahiş zam yapan ev sahibine hapis
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiraya fahiş zam yapan ev sahibine hapis

Kiralara fahiş zam yapanlara para ve hapis cezası geliyor. İşte gelen son dakika açıklaması ve kira düzenlemesi.

Emlak 26 Mayıs 2023 08:59 1
Kiraya fahiş zam yapan ev sahibine hapis

Yüksek kiralara gelecek önlem açıklandı.

Seçimlerden sonra ilk gündemlerden biri kiralar olacak. Kiralık evlere gelecek düzenleme ile birlikte fahiş zamlara yeni cezalar gelecek. Konu ile ilgilil 3 bakanlık ve ilgili kurumlarının titiz çalışmasında sona gelindi. Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları ile ilgili kurumlar çok yönlü bir çalışma yaptı. Yeni çalışma ile fahiş zam yapana hem para hem hapis cezası verilecek.

1 Temmuz tarihinde kiraya yüzde 25'lik zam sınırı kalkıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili yaptığı açıklamada zam sınırının 1 sene daha uzatılacağını söyledi. Ancak bu düzenleme, aynı evde 5 senedir kalan kiracıları kapsamayacak.

Alım gücü düşen kamu personellerine Temmuz ayında kira yardımı yapılacak. Yüksek kiralı illerde çalışan kamu personellerine belirli oranda bir kira yardımı yapılacak ve bu para hesaplarına yatırılacak. Sadece kadrolu kamu personelleri değil, sözleşmeli kamu personelleri ile kamu işçilerine de söz konusu kira yardımının yapılacağına yer verildi. Ortalama kiraya ve geçinme endeksi oluşturularak buna göre yardım yapılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya başta olmak üzere kira miktarları değerlendirmeye alınacak ve yaşam kolaylaştıracak miktarlar belirlenecek.

KİRA TESPİT DAVASI AÇILABİLECEK

5 senesini dolduran kiracılar, ev sahibi ile yeni kirada anlaşamazsa kira tespit davası açabilecek ve mahkeme, bilirkişiler yardımı ile evin knumu, niteliği, katı, metrekaresi, oda sayısı ve bina yaşı gibi unsurlarla evin kirasını belirleyecek.

Ev sahibi ile sorunları devam eden kiracılar ise 1 Eylül tarihinden itibaren arabulucuya gidecek. 1 Eylül'den sonra arabulucu zorunlu olacak. Kiracı ev sahibi anlaşmazlıkları arabulucuda çözülmezse o zaman dava açılabilecek ve konu mahkemelere intikal edecek.

PARA VE HAPİS CEZASI GELİYOR

Yeni dönemde kirayı fahiş şekilde arttırdığı tespit edilen ev sahiplerine hapis cezası ve para cezası gelecek.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
emekli dul ve yetim lerede kira yardımı yapılsın kira yardımı yapacapınıza kiralık ev fiyatlarına standart bir fiyat getiriksin