Kiralık konutta yeni sorun: Ev sahiplerini evlerini kiraya vermiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiralık konutta yeni sorun: Ev sahiplerini evlerini kiraya vermiyor

Konutta kira krizi her geçen gün büyüyor. Mevcut kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, evlerini kiraya vermekten vazgeçiyor.

Emlak 10 Mayıs 2023 17:22 0
Kiralık konutta yeni sorun: Ev sahiplerini evlerini kiraya vermiyor

Türkiye'de kira krizi her geçen gün daha da büyüyor: İstanbul'da 400 bin boş ev var.

Türkiye'de barınma krizi her geçen gün büyürken seçim sonrası için beklenen döviz atakları, enflasyonun hala ciddi anlamda düşmemesi nedeniyle ev sahipleri, evlerini şimdilik kiraya vermekten çekiniyor. Birçok ev sahibi, kiraya koyduğu evini verdikten 2-3 ay sonra hemen yanındaki diğer evlerin 2-3 bin lira daha pahalıya kiraya verildiğini görünce evini kiraladığına pişman oluyor. Bu nedenle birçok ev sahibi, seçimden sonrasını beklemeye başladı.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRI UZATILACAK

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı son açıklamada kirada devam eden yüzde 25'lik zam sınırının uzatılacağını söyledi. Normal şartlarda Temmuz'da sona eren kirada zam sınırının 2024 Temmuz'a kadar uzatılması bekleniyor.

Ev sahipleri ise Temmuz ayından sonra evini kiraya vererek zammı 2024 Ağustos ayına bırakmak ve istediği kadar zam yapmak istiyor. Bu nedenle İstanbul'da boş konut sayısı 400 bini geride bıraktı.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ümit Özlale konu ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Özlale yaptığı açıklamada, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine değinerek metrekare başına kira fiyatının geçen seneye göre yüzde 157 arttığını, iki yıllık artış oranının ise yüzde 474'ü bulduğunun altını çizdi.

Türkiye'de yaşanan durumun bir barınma krizi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlale, “Kiraların daha da artacağını düşünen ve yüzde 25 sınırına takılmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini boş tutmaya başlıyor. TÜİK rakamlarına göre enflasyonun yüzde 50-60 olduğu bir ortamda, kira artışlarına yüzde 25 üst sınır getirirseniz, kira sözleşmeleri de kayıt dışına geçer. İnsanlar evlerini kiralamak istemez. Ağırlıklı olarak bu sebeplerden dolayı İstanbul'daki boş ev sayısı 400 bini aştı" dedi.

YÜZDE 25 DEVAM EDERSE KAYIT DIŞI KONTRATLAR ARTAR

Konutta yüzde 25'lik kira zam sınırının beraberinde bazı sorunları da getirdiğini söyleyen  Prof. Dr. Özlale, “Bu durum insanları kayıt dışına itiyor. Kira sözleşmelerinde bu oran olmuyor. Barınma krizini çözmek istiyorsanız en son yapacağınız şey kiraya üst limit koymaktır. Kiralar, artık yüzde 150 civarında artıyor. Ayrıca yine kira sorununu çözmek istiyorsanız yeni konut yapmak yerine, boş konutları nasıl dolduracağımızın hesabını yapmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç