Kiralık Ev Fiyatlarına 4 Kata Kadar Zam: İşte 6 Nedeni
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiralık Ev Fiyatlarına 4 Kata Kadar Zam: İşte 6 Nedeni

Kiralara bir sene içerisinde fahiş zamlar yapıldı. Yapılan zamlara baktığımızda bazı yerlerde geçen senenin fiyatının 4 katı fiyat istendiği görüldü.

Emlak 9 Nisan 2022 11:24 0
Kiralık Ev Fiyatlarına 4 Kata Kadar Zam: İşte 6 Nedeni

Kiralar neden yükseliyor? İşte kiraların yükselmesine neden olan 6 neden.


Son dönemlerde kira fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Piyasalardan alınan son verilere göre en ucuz evin kira fiyatı bile kötü yerde 1500 liradan aşağı değil. Asgari ücretle geçinenlerin normal bir yerde ev tutması hayal olurken bir eve iki maaş girmiyorsa iyi bir yerden güzel bir ev kiralamak artık çok zor.


1 SENEDE 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Son 1 sene içinde yaşanan gelişmeler nedeniyle ev kiraları üst üste zamlandı. Geçen seneye göre bakıldığında ev kiralarında 2 kata kadar artış görüldü. Kira zamları artık yüzde 10-20'lerle değil bin bin 500 liralarla yapılıyor.


KİRALARA GELEN ZAMMIN 6 NEDENİ

Kiraların kısa sürede ciddi oranda artmasının birkaç nedeni var. Bu nedenlerden ilki ve en önemlisi , inşaat malzemelerine gelen yüksek zamlardan sonra konut yapımının azalması ve arz sorununun oluşması konusu oldu. Kiralık ev arayanlar, bulmakta zorluk çekiyor. Az sayıda kiralık evin de fiyatları bu nedenle artıyor.


İkinci neden ise kredi faizleri. Kredi faizlerindeki yüksek seyir, vatandaşların ev sahibi olmasını zorlaştırıyor. Eskiden orta sınıf vatandaşlar, kredi çekip ev alabiliyordu. Ancak o devir de bitti. Orta sınıf da artık kiracı oldu.


Üçüncü neden geçen seneden sonra kısıtlamaların bitmesi ve art arda düğünlerin yapılması. Düğünler yapılınca çiftler ev kiralayıp evlere geçti ve bu da talebi arttırdı.


Dördüncü Neden: Kentsel dönüşümün artması nedeniyle evlerinden çıkanların kiralık evlere geçmesi.


Beşinci neden: Göçmen sayısının çok olması ve yabancıların konut taleplerinin de artması. Rusya ile Ukraynalı vatandaşların da gelmesi ile kiralar bazı illerde 4 kat arttı.


Altıncı neden: Geçen sene kısıtlamalarda üniversitelerin açılma kararı ile üniversitelilerin kiralık ev aramaya başlaması. Zamların başlangıcı bu süreçte oldu.


ASGARİ ÜCRETLİ ÇOK ZOR DURUMDA

Asgari ücret ile geçinmek zorunda kalan vatandaşlar ise kiraların bu denli artmasından oldukça şikayetçi. Kiraların çok artması nedeniyle şehir dışında , işlerine çok uzak yerlerde ev tutmak zorunda kalan vatandaşlar, kiralar konusunda bir çalışma , yardım bekliyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç