Kiraları Düşürecek Hamle Açıklandı: Ev Sahibini Şikayet Ekranı Açılacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiraları Düşürecek Hamle Açıklandı: Ev Sahibini Şikayet Ekranı Açılacak

Kira zamlarına çözüm için yeni bir seçenek açıklandı. Açıklanan seçenekte ev sahiplerinin şikayet edilebileceğine yer verildi.

Emlak 26 Mayıs 2022 16:20 0
Kiraları Düşürecek Hamle Açıklandı: Ev Sahibini Şikayet Ekranı Açılacak

Yüksek ev kiralarına yönelik bir çözüm önerisi daha. Bakan açıkladı.

Yüksek kiralarla mücadele kapsamında hükümet yeni bir çalışma başlattı. Başlatılan çalışma kapsamında fahiş şekilde yükselen kiraların önüne geçilmesi için birçok seçeneğin masada olduğu öğrenildi. Masada olan seçeneklere bir yenisi daha eklendi. 

Son dönemlerde ciddi şekilde artan kira fiyatları hükümetin gündemine geldi. Hükümet, geçen gün yaptığı toplantıda kira artışlarının önüne geçmek için yeni çözümler üzerinde durdu ve bu çözümlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletileceğine yer verildi. Erdoğan önümüzdeki günlerde kiralar için yapılacak müdahaleyi duyuracak.

HOLLANDA MODELİ

Masadaki en önemli seçenek Hollanda modeli oldu. Hollanda'da evin oda sayısı ve bulunduğu yer ile metrekaresine göre bir puanlama yapılacağı, puanlamaya göre evin kirasının devlet tarafından belirleniyor. Türkiye'de de bu şekilde bir düzenleme olması vatandaşların talebi. Bunun yanı sıra belediyeler aracılığıyla ucuza ev yapılması ve yapılan evlerin düşük fiyatlara vatandaşlara kiralanması konusu gündeme geldi. 

YENİ DÜZENLEME: EV SAHİBİNİ ŞİKAYET EDİN

Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı son dakika açıklamasında fahiş kiraların önüne geçileceğini söyleyerek kiracılara seslendi ve "Burada vatandaşlarımız her türlü hukuki süreci başlatmakta özgürler. Tüketici mahkemeleriyle birlikte bu süreci takip edip, kanunlar çerçevesinde bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklarımız var. Ticaret Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız. Yani fahiş fiyat artışlarına ilişkin böyle bir durum söz konusuysa bakanlığımıza ve bakanlıklarımıza bildirsinler. Bu çerçevede gerekli her türlü tedbiri almak durumundayız ve gelen talepler doğrultusunda da her türlü incelemeyi emin olun ki bakanlıklarımız yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler." ifadelerini kullandı. 

"FAHİŞ KİRAYA MÜSAADE ETMEDİK"

Bakan Kurum açıklamasının devamında, "Vatandaşımız müsterih olsun. Yani biz bu fahiş kira artışlarına, fahiş fiyat artışlarına hiçbir zaman müsaade etmedik, etmek durumunda da değiliz. Kanunlar, kurallar çerçevesinde bu süreci yürüteceğiz. Eğer orada bir eksiklik varsa da bu düzenlemeyi yapmak suretiyle vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Yani biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız? Belli. Bu zammın eğer üstünde bir kira artışı söz konusuysa buna müsaade edemeyiz." dedi.

BAŞVURU EKRANI AÇILACAK

Fahiş kira artışlarını şikayet etmek için Ticaret Bakanlığı , Adalet Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak başvuru ekranında vatandaşlar, ev sahiplerini şikayet edebilecek.

YA BÖYLE OLURSA...

Prof. Dr. Pelin Gündeş yaptığı açıklamada, "Serbest piyasanın dengeleriyle hükumetlerin oynaması çok yanlış! Şimdi 80 yaşında, aileden kalan bir dairede yaşayan yine miras kalan bir daireyi de kiraya vererek geçimini sağlayan yaşlı bir çifti düşünün @akparti . Uyanık, düzenbaz bir kiracı sizin bu mantıkla bu yaşlı..

insanların dairesinde piyasa rayicinin onda birine yıllarca oturabilir. İyice suistimal eder bu yaşlıları. Bu “dahiyane!” fikirleri size hangi bürokratlarınız veriyor? İnsan şunları söylemeye utanır yahu!" dedi.

Sizce şikayet sistemi ile kiralar düşer mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç