Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkarsa konut kira zammı böyle olacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkarsa konut kira zammı böyle olacak

Kira zammında son dakika değerlendirmesi geldi. Gelen açıklamada kira zam sınırının kalkması durumunda ne kadar zam geleceği konusuna yer verildi.

Emlak 15 Mayıs 2024 29
Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkarsa konut kira zammı böyle olacak

Kirada yüzde 25 zam sınırı hakkında açıklama: Yeni dönem kira zammı nasıl olacak?

Tüm kiracıların büyük bir merakla beklediği kira zammı hakkında son dakika açıklaması geldi. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı son dakika açıklamasında kirada yüzde 25 zam sınırının kalkmasını beklediğini söyledi.

Bu sınırın piyasa beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Benim bu kapsamda değerlendirmelerim yüzde 25 sınırının kalkması yönündedir. Beklentim TÜFE’nin 12 aylık ortalaması üzerinden kiraların 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yeniden düzenlenmesidir. İş yerlerinde yüzde 25 sınırı olmadı. Bu nedenle iş yerleri için anlaşmazlıklar ev kiraları kadar olmadı. Yüzde 25 sınırı taraflar arasında uygulanmayan bir hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.

PPK METNİNDE İLK MESAJ GELDİ

Merkez Bankası'nın yaptığı son politika faizi toplantısının özetinde kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili, “Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir” değerlendirmesine yer verilmişti.

NASIL BELİRLENECEK?

Yüzde 25 zam sınırının kalkması durumunda zamların TÜFE ortalamasına göre alınacağını söyleyen Özelmacıklı, bunun sektör açısından faydalı olacağını söyledi.

Özelmacıklı, yüzde 25'in kalkıp kalkmayacağına dair net bir bilgi olmadığını söyleyen Özelmacıklı, "Mal sahiplerinin temmuz sonrası kira kontratlarında isteyebileceği sınır TÜFE’nin 12 aylık ortalaması kadardır. Kiracı-mal sahibi anlaşarak daha farklı bir tutarda da kira mutabakatı sağlayabilirler. Bu belli süreleri geçtiyse kira tespiti ve benzeri davalara da konu olabilir. 2 yıllık sürede kira tespit davalarının 3 yıl ve sonrası açıldığını varsayarsak bu davaların önümüzdeki yıl artış göstereceğini söylemek mümkün"

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKARSA NE OLACAK? NE KADAR ZAM GELECEK?

Yüzde 25 zam sınırının kalkması ile birlikte kirada zam sınırının 12 aylık TÜFE ortalamasına göre hesaplanması bekleniyor. Piyasa katılımcı anketine göre 12 aylık ortalamalar şu şekilde bekleniyor:

Haziran ayı 64.6

Temmuz ayı 70.9

Ağustos ayı 64.1

Eylül ayı 62.4

Ekim ayı 60.6

Kasım ayı 58.8

Aralık ayı 56.9

Haziran rakamı Temmuz ayında yapılacak zamma etki edecek. Eğer yüzde 25 zam sınırı kalkarsa ev sahipleri, kiraya yüzde 64.6'ya kadar zam yapabilir, bu rakamın üzerinde yapamaz.

Hesaplama yapıldığında 5 bin lira olan kira 3 bin 280 lira zamlanır ve 8 bin 280 lira olur.

10 bin lira olan kira 6 bin 460 lira zamlanır ve 16 bin 460 lira olur.

15 bin lira olan kira 9 bin 740 lira zamlanır ve 24 bin 740 lira olur.

20 bin lira olan kira ise 12 bin 920 lira zamlanarak 32 bin 920 lira olur. Tabi bu oran, yapılabilecek en fazla zam oranı. Ev sahipleri, isterse bu oranında altında zam yapabilir. Ancak üzerinde yapamaz.

Sizce yüzde 25 zam sınırı kalkmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (29)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Ay Önce
Hangi ev sahibi uyuyor benim 2400lük kirami 7 bin yapti %350filan oluyor sanirim ama yinede kalkmamasi daha iyi olur
Ziyaretçi 2 Ay Önce
Yazık ya kiracıya evler pahalı alınmıyor kiralarda pahalı olursa fakir fukara ölsün o zaman ev sahibi olan kişi zengindir biraz fakiri düşünün ya zengini daha zengin ettiniz zaten yetmezmi.günah ya
Ziyaretçi 2 Ay Önce
Uyan olmadığı için kalkmalı.
Ziyaretçi 2 Ay Önce
halkın yararına Çalışmayin zaten Zengini Daha Zengin edin fakirde köleniz olsun demi Tüfe ye gore artiş kabul edilemez bir karar olur
Ziyaretçi 2 Ay Önce
hayır kalkmamalı bu zam olayina bir duzenleme getirilmeli gércekten insanlarımız perişan oldu el insaf el vicdan 😔