Kiracılara Önemli Uyarı: Eğer Kira Sözleşmenizin 1. ve 5. Yılı Değilse...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiracılara Önemli Uyarı: Eğer Kira Sözleşmenizin 1. ve 5. Yılı Değilse...

Kiralık evde oturan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Açıklamada kira zam oranı hakkında detaylara yer verildi.

Emlak 6 Mayıs 2022 10:24 0
Kiracılara Önemli Uyarı: Eğer Kira Sözleşmenizin 1. ve 5. Yılı Değilse...

Kiracıları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada kirada zam oranının belli olmasından sonra önemli uyarılar yapıldı.

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada ,z orlama artışların kabul edilmemesi gerektiğini, ev sahiplerinin ise zorlama kirayı kabul etmeyenleri evinden çıkarmak için yeni yollara başvurduğuna yer verildi. 

KİRA ZAM ORANI BELLİ OLDU

Mayıs ayı kira zam oranı TÜİK tarafından açıklandı ve zam yüzde 34.46 seviyesinde gerçekleşti. Yani kira kontratı yenilemesi Mayıs ayına denk gelen vatandaşlar bu aydan sonra en fazla bu oran kadar fazla kira verecek. Zaten yüksek gelen kira zam oranına bir de ev sahipleri ek zamlar uygulayarak daha fazla kira istiyor.  Açıklanan kira zam oranına göre 2 bin lira kira veren bir kişi , bu aydan sonra 2 bin 689 lira verecek. 

EV SAHİBİNİN İNİSİYATİFİNE KALMIŞ

Bu yüzde 34.46'lık oran kesin zam oranı değildir. Kirada yapılabilecek en üst orandır. Ev sahibi isterse hiç zam yapmaz, isterse indirim yapar isterse yüzde 34 zam yapar. 

FAZLA KİRAYA HAYIR CEVABINA: EVDEN ÇIK

Kiracıdan fazla para talep eden ev sahibi, olumsuz cevap alınca da başka yollara başvurarak kiracıyı evden çıkmarmak ve daha fazla kira alabileceği birini eve yerleştirmek istiyor. Sektör temsilcileri ise zorlama şartların kabul edilmemesi gerektiğini söyleyerek kiracılara uyarıda bulunuyor. 

EĞER SÖZLEŞMENİN 1 VE 5. YILI DOLMAMIŞSA

Sabah Gazetesi'ne konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, zorlama kira artışları konusunda kiracıları uyarırken, "Kira sözleşmeleriniz birinci yılını doldurmuş ve beşinci yılını doldurmamışsa sadece yüzde 34.46 artış yapacaksınız. Bunun üstündeki zorlama artış oranını kabul etmeyiniz" ifadelerini kullandı. 

Kira zam oranı hakkında açıklamasına devam eden Kiraz, "Borçlar Kanunu'na göre oran budur. Sözleşmedeki hüküm, mal sahibinin bunun üzerinde yaptığı talep geçersizdir" dedi. Kira sözleşmesi beş yılı dolanların durumunu değerlendiren Kiraz, "Beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebilir." dedi.

Bazı ev sahipleri ise tadilat yapacağım diyerek kiracını çıkarmak istiyor. Kiraz bu konu hakkında, "Esaslı bir tadilat, yıkma olmadıkça kiracının tahliyesi mümkün değil. Bunun için de ev sahibinin belediye onaylı proje sunması gerekiyor. Tadilat yapıyorum diyerek kiracıyı çıkaramaz." dedi. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç