Kiracılara Kötü Haber: Kiralık Evlere Büyük Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiracılara Kötü Haber: Kiralık Evlere Büyük Zam Geliyor

Ev kiralamak isteyen vatandaşlara kötü haber geldi. Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu yaptığı açıklamada yeni zammın kapıda olduğunu söyledi.

Emlak 25 Nisan 2022 14:51 3
Kiracılara Kötü Haber: Kiralık Evlere Büyük Zam Geliyor

Son dakika haberi: Kiralara yeni zam geleceği açıklandı.

 

Ünlü Ekonomist Tunç Şatıroğlu bir son dakika açıklamasında bulundu ve evlenecek gençlere, kiralık ev arayanlara kötü haberi verdi. "Ev sahibi kirayı gerçekleşen enflasyon kadar arttıramıyor. Ancak yeni kiracı olursa veya mevcut kiracı 10 yıldan fazla oturduysa zam yapabiliyor. Bu da çok kolay bir şey değil." diyerek Twitter adresi üzerinden bir açıklama yapan Şatıroğlu, yeni ev kiralayacaklar kötü haberi verdi. 

 

KİRAYI ARTTIRAMIYOR AMA...

Ev sahibinin kirayı enflasyon kadar arttıramadığını söyleyen Şatıroğlu, 10 yıldan fazla oturan kiracının kirasının yükseltilebildiğini söyledi. En çok kira zammı da yeni ev kiralayacaklara gelecek. Şatıroğlu, boşalan bir ev için ev sahibinin kira belirlediğinde enflasyon oranı kadar yeni kirayı belirleyeceği ve bu rakam üzerinden kiralayacağını söyledi. Bu da şimdi boş olan, kiracılarını bekleyen evlerin kiralarının fahiş şekilde bir daha artmasına neden olacak. 

Bu duruma göre ev sahibinin yeni kirayı çok yukarıda gösterebileceğini söyleyen Şatıroğlu, "Dolayısıyla eğer kiracı çıkacak olursa enflasyon sürekli arttığı ve bir daha da gerçekleşen enflasyon kadar da zam yapamayacağı için yeni kira fiyatını çok yükseltiyor. Çünkü biliyor ki ortalama enflasyon gerçekleşen enflasyonun çok altında kalacak." dedi. Bu durumun kiraları daha da arttıracağını söyleyen Şatıroğlu, "Bu da kiraların artışını daha da arttırıyor. Serbest piyasaya bu şekilde müdahale edilmesi fiyatları patlatıyor. Zaten konut fiyatlarındaki yükseliş kiralara henüz yansımış değil." dedi. 

 

ANORMAL ARTIŞLARIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Şatıroğlu açıklamasının devamında, eğer kiraya enflasyon oranında zam uygulansa anormal artışların yaşanmasının önüne geçilebileceğini söyledi. Sadece bu uygulamanın enflasyonla mücadelede sorun teşkil ettiğini belirten Şatıroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Ev sahipleri açısından bir sorun da emlak vergisi artışı. Ev sahibine gerçekleşen enflasyon kadar kira artışı yapma hakkı verilmiyor. Ama emlak vergisi artışında böyle bir engel bulunmuyor." Daha önce yapılan kira sözleşmelerine de değinen Şatıroğlu, "Önceden mülk sahibinin dolar kuruna endeksli kira sözleşmesi yapması önünde yasal bir engel bulunmuyordu. Şimdi bu yasaklandığı gibi gerçekleşen enflasyon kadar dahi kira artışı yapmasına izin verilmiyor." ifadelerini kullandı. 

 

KİRA ZAMLARI KONUT ZAMLARINDAN DAHA FAZLA OLACAK

Bu süreçten sonra gelecek yeni zamların konut zamlarının üzerinde olacağını ve fiyatların daha da yukarılara çıkacağını söyleyen Şatıroğlu, "Bundan sonra yeni kiraların artışı konut fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olacaktır. Yani enflasyon daha da artacak." ifadelerini kullandı. 

Özetle; Mevcut kiracıların kiraları ÜFE oranında artacak ancak şimdi boş evlerin kirasının önümüzdeki ay ve sonrasında ciddi şekilde artacağına yer verildi. Bu durum özellikle yeni evlenecek gençleri üzdü. Evlenip kendi evine geçmek isteyen gençler, yüksek kiralardan çekiniyor ve bu konuda çalışma, düzenleme bekliyor. Siz ne kadar kira veriyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
ben 1250 veriyorum 2000 e çıkartıyorum kabul etmiyor 10bin istiyor... asgari ücretli tek yaşayan bayanım .5 yılım dolduğu için böyle yapıyor aylardi et kardeşim gelicek çık dedi..ama ihtarname yi 10bin zam diye çekmiş çaresizim.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
650 3+1
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
ben kadın başıma tek kalıyorum 2500 lira. bi ev arkadaşı bulsam rahatlayacağım