Kiracılara İyi Haber: Ara Zam Yapan Ev Sahibi Yandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiracılara İyi Haber: Ara Zam Yapan Ev Sahibi Yandı

Son günlerde birçok kiracı, kira fiyatına yapılan ara zamdan mustarip olduğunu söylüyor. Peki bunun kanundaki yeri nedir?

Emlak 21 Nisan 2022 12:09 3
Kiracılara İyi Haber: Ara Zam Yapan Ev Sahibi Yandı

Kiraya aynı yıl 2 defa zam şoku.


Son dönemlerde emlak sektöründe yaşanan sert yükselişler sonrası kiralar birkaç sene içinde 3 'ten fazla katlandı. Yıllardır aynı evde kirada olan vatandaşlar, yeni ev kiralayan vatandaşlara oranla biraz daha şanslı. Yeni ev kiralayanlar ciddi bir kira ödemesi yaparken evde eskiden beri kalmakta olan vatandaşlar yeni kiracılara nazaran biraz daha az kira ödemesi yapıyor. Bu durum da fırsatçı ev sahiplerinin başka yollara başvurmasına neden oluyor.


"OĞLUM GELECEK EVDEN ÇIKIN"

Son dönemlerde en çok duyulan bahane bu. Eski kiracısını çıkarıp daha yüksek kiraya yeni kiracı almak isteyen ev sahipleri, farklı yollara başvurarak kiracılarını evden çıkarmak istiyor. Söz gelimi 2 bin liraya kirada oturan bir kişi, evden çıkınca ev sahibi o evi en düşük 3500 liraya kiraya verecek. Bu da ev sahiplerinin iştahını kabartıyor.


BİR SENEDE İKİ ZAM ŞOKU

Son günlerde kira fiyatları ile ilgili gelen en sık şikayet ise bir sene içerisinde yapılan ve ara zam olarak nitelendirilen ikinci zam konusu oldu. Hürriyet Gazetesi'nden Tuğba Öztürk bugün kaleme aldığı yazısında ara zam meselesini değerlendirdi ve bunun yasal durumunu aktardı.


EN ÇOK ZAM ANTALYA'DA

Son 1 yılda kira fiyatlarına yapılan zamlara baktığımızda en fazla zammın Antalya'da yapıldığı ve kiraların yüzde 122 seviyesinde artış gösterdiği görüldü. İkinci sırada ise yüzde 112.3'lük kira zammı ile İstanbul var. Üçüncü sırada ise yüzde 106.7'lik zamla Ankara var.


"YA ARA ZAM YA EVDEN ÇIK"

Bu söz, son günlerde en sık karşılaşılan durumlardan biri olmaya başladı. Daha önceden evini kiraya vermiş olan ev sahipleri, daha yüksek kiraya yeni kiracı almak için mevcut kiracılarını evden çıkaramayınca ya ara zam ya evden çık seçeneğini sunmaya başladı. Bu konu mahkemelere de taşındı ve ev sahipleri ile kiracılar davalık oldu.


Söz konusu durum ile ilgili Hurriyet.com.tr'ye konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerini adres gösterdi ve bu konuda vatandaşlara önemli bilgiler verdi. Kira zammının sadece sözleşmenin biteceği ay yapılacağını söyleyen Kiraz, sözleşmede aksi durum olsa bile 12 aylık TÜFE kira oranına göre zam yapılabileceğini, ara zam diye bir durumun kanunda olmadığını söyledi. Ev sahibinin de böyle bir şeyi talep edemeyeceğini söyleyen Kiraz, kiracının bir yıllık sözleşmesini beklemek ve bir önceki ayın TÜFE 12 aylık değişime göre kiraya zammı görmek.


Kiraz açıklamasının devamında, "Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir. Ev sahibi bu ret karşısında kiracıyı taciz veya rahatsız etme gibi yollara giderse bu bir suçtur ve olay mahkemeye taşınır." dedi. Ev sahipleri 6 aylık sözleşme imzalasa dahi 6 ayın sonunda sözleşme 1 yıl uzar. 6+6 diye bir sözleşme olmadığını söyleyen Kiraz, kira artış oranının TÜFE'den fazla olamayacağını söyledi.


Sizin kiranıza ne kadar zam geldi? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
900 olan kirama 600 birden zam yaptı ev sahibi tefe tüfe mi kaldı ister öde ister çık diyor
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ben Gizem. Tek başıma yaşıyorum ev sahibi 1500'den 2500'e çıkardı ne yapmam gerekior
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
7 yıllık kiraciyim 1200 TL den 2000 TL ye çıkarttı