Kiracılar Dikkat: 12 Aylık Kiranızı Geri Alabilirsiniz
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kiracılar Dikkat: 12 Aylık Kiranızı Geri Alabilirsiniz

Kiracıları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü yaptığı açıklamada 1 yıllık kiranın geri alınabilme durumunu aktardı.

Emlak 11 Nisan 2022 18:37 0
Kiracılar Dikkat: 12 Aylık Kiranızı Geri Alabilirsiniz

Kiracıları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi: Bu durumlarda ev sahibinden 1 yıllık kiranızı geri alabileceksiniz.


Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren önemli bir haber. Her sene zam oranları enflasyon rakamları üzerinden hesaplanıyor. Fakat kira kontratı üzerinde belirlenen oranların üzerinde zam yapıyor. Bu durum da mağduriyetlerin oluşmasına, yüksek kira rakamlarına yol açıyor. Son dönemlerde kiralara gelen yüksek zam, ev sahiplerini harekete geçirdi ve eski kiracının evden çıkması için baskı yapıldı. Çünkü mevcut kiracı 1500 liraya oturuyorsa çevredeki evlerin kiraları 2500 liraya çıktığı için o da kiracıyı çıkarıp yeni ve daha yüksek kira ücretli kiracı almak istiyor. Bu konuda en çok kullanılan bahane ise Oğlum gelecek evden çıkın. Oğlum evlenecek evden çıkın.


Kiracılar ise , hangi hakları olduğunu genellikle bilmediği için bu ve bunun gibi bahaneler sonrası evlerinden ya da işyerlerinden çıkmak zorunda kalıyor. Sabah Gazetesi'nde yayımlanan habere baktığımızda Tüketici Başvuru İbrahim Güllü ve İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş'ın bu konudaki açıklamalarına yer verildiği görüldü.


Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, ev fiyatlarının artması ile paralel olarak kiraların da arttığını söyledi ve bunun bir toplumsal soruna dönüştüğünü söyleyerek, *Kira süresinin bitmiş olması tahliye sebebi değil. Yani 1 yıllık konut kiralandığında yılın sonunda tahliye edileceği anlamı oluşmuyor." diyerek kira kontratlarındaki bu duruma dikkatleri çekti. Kira sözleşmesi bitiyor diye panik yapıp ev sahibinin fahiş kira artışı talebinin kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen Güllü, ev sahibinin tahliye davası açabileceği, ancak bunda da samimiyetin kanıtlanması gerektiği bildirildi. Söz konusu davalar 1 ile 1,5 sene arasında sürüyor.


İlk 5 sene içinde kira kontratlarındaki şartlarda artış , TÜFE ortalaması kadar en fazla yapılabilir. Mart ayında yüzde 29.8 oranında gelen bu rakam üst sınır oluyor.


Eğer kira kontratında yüzde 40 ya da 50'lere varan zamlar yapılması öngörülmüşse bu da yanlış . Yasal olarak yüzde 29.8'in üzerine çıkılamaz.


Bunun yanı sıra ev sahipleri, ilk 5 sene içinde kira tespit davası açamıyor. 5 yıl bittikten sonra ev sahipleri emsal olan kiraları göstererek kira tespit davası açabiliyor. Kira tespit davası açıldığında eski kiracı olduğu için normal belirlenen kiranın üzerinden mahkeme tarafından hakkaniyet indirimi yapılabilir.


Kiracı, evde 10 yıldan fazla oturuyorsa ev sahibi tahliye davası açabiliyor. 10 yıl bitmeden 3 ay önce kiracıya bir ihtar göndermek zorunluluğu var. Süre kaçarsa diğer yıla kadar sözleşme uzamış olur.


EV SAHİBİ EVDEN ZORLA ÇIKARIRSA

Ev sahibi kiracıyı zorla çıkarırsa ne olacak peki. Konu ile ilgili açıklama, Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü'den geldi. Güllü açıklamasında, "Ev sahibi 'Benim Oğlum Gelecek' diyerek, kiracıyı kendi rızası ile evden boşaltmaya ikna ettiği takdirde, herhangi bir tazminat hakkı bulunmuyor. Ama ev sahibi dava açtı. 'Benim ihtiyacım var, oğlum gelecek, kendim oturacağım...' dava sonucunda da mahkeme tahliyeye karar verdiyse, boşaltılan konut 3 yıl boyunca eski kiracısının dışında herhangi bir kimseye kiraya verilemez. Eğer başka bir kiraya verilme işlemi gerçekleştiği tespit edilirse, eski kiracının 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat isteme hakkı doğuyor." ifadelerini kullandı.


Kira fırsatçılığına dikkatleri çeken İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş mevcut kiralarını ödemekte olan kiracıların evden çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti ve yeni kiracı almaya çalışmakla vurgunculuk yapılıyor dedi.


Kiracılar ise kira zamları konusunda düzenleme gelmesini, kira fiyatlarının düşmesini istiyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç