Kira zam oranı belli oldu: İşyeri ve konut kiraları ne kadar olacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kira zam oranı belli oldu: İşyeri ve konut kiraları ne kadar olacak?

Kira zam oranı belli oldu. Enflasyon rakamları ile birlikte belli olan kira zam tavanı, işyerleri için uygulanacak.

Emlak 5 Şubat 2024 1
Kira zam oranı belli oldu: İşyeri ve konut kiraları ne kadar olacak?

Kira zam oranı belli oldu.

Konut ve işyeri kira zam oranları belli oldu. Konutta yüzde 25 olarak devam eden kira zam tavanı devam ederken işyerlerinin kiralarının tavan zam oranı, bugün açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte belli oldu.

Her ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre kira zam oranı belli oluyor. Enflasyon verilerinin 12 aylık ortalamasına göre kiralara gelen zam oranları belli oluyor. Bugün açıklanan Ocak 2024 enflasyon rakamları ile birlikte iş yerlerinde uygulanacak zam oranı belli oldu.

On iki aylık ortalamaya göre yapılan hesaplamada kira zam tavan oranı yüzde 54.72 seviyesinde oldu. Bu rakamın üzerinde kiralara bir zam yapılması kanunen uygun değil.

KONUTTA YÜZDE 25 ZAM SINIRI

Konutların kiralarına yüzde 25 zam sınırı devam ediyor. Kira fiyatlarının ciddi şekilde arttığı son dönemlerde getirilen bu uygulama, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. 2 Temmuz'da sona erecek uygulamanın uzatılıp uzatılmayacağı henüz belli değil.

Sizce kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Kadın erkek konut grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

BAKAN'DAN MESAJ: "ENFLASYON DÜŞECEK"

Bugün açıklanan enflasyon rakamları, "TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,70, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,86 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,72 olarak gerçekleşti" şeklinde oldu. Bakan Şimşek ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Ocak ayında aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı yükselerek yüzde 6,7 gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 64,9 oldu.

Ocak ayında büyük oranda enflasyona yansıyan bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz. 

Şubat’tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. 

Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir"

Bakan Şimşek daha önce yaptığı açıklamada enflasyonun 2024 yılı ortasına kadar yüksek seyredeceğini, daha sonra düşüşe geçerek 2026 yılı sonunda tek haneye düşeceğini söylemişti.

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 5 Ay Önce
%25 diye sınır koyan oluyor ama takip edilmediği için %300 kira zammı diyen biri olarak konuşuyorum. Asgari ücrete gelen zam %49 yediğimiz zam %300