Karşılıksız çek affı 2023'te gelecek mi? Son dakika açıklamaları geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Karşılıksız çek affı 2023'te gelecek mi? Son dakika açıklamaları geldi

Karşılıksız çek ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Açıklamada çek affı gelmemesi durumunda birçok kişinin cezaevine döneceği bildirildi.

Haberler 15 Ağu 2023 14:50 0
Karşılıksız çek affı 2023'te gelecek mi? Son dakika açıklamaları geldi

Karşılıksız çek ile ilgili son dakika: Affı gelmezse birçok kişi cezaevine girecek.

Corona nedeniyle cezaevinden tahliye edilen 120 bin hükümlü için süre 31 Temmuz tarihinde sona erdi. Kanun gereğince bu kişilerin 1 Ağustos tarihi itibarıyla 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olmaları gerekiyor. Bu kiilerden 100 bini denetimli serbestlik kapsamına giriyor bu nedenle cezaevine gitmeden denetimden faydalanacaklar. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun da karşılıksız çek cezası alanlar olduğu, 20 bin hükümlünün ise cezaevine dönmesi bekleniyor.

Çekleri karşılıksız çıktığı için ceza alan bu kişiler, dışarıda olup çalışmak ve karşılıksız olarak verilen çeklerin değerini ödemek istiyor. Hükümlüler açıklamalarında, “Diğer hükümlülere olduğu gibi adli para cezalarına da denetimli serbestlik hakkı bize de getirilirse, belki bir çoğumuz çalışarak borçlarını ödeme imkanına kavuşur” diyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, önceki gün sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı ve karşılıksız çek nedeniyle cezaevine dönüşleri eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

“TCK 170’inci Madde’den dolandırıcıların dahi yargılanıp ceza indirimi ve denetimli serbestlik hükümlerine tabi tutulduğu değerlendirildiğinde; pek çok firmanın ise devlet ihalesinden hak edişlerini zamanında tahsil edemediği, senet, çek, açık hesap alacaklarını alamadığı, konkordato ilan eden firmalardan alacağını tahsil edemeyip ve icra yoluyla tahsil kabiliyetleri de ellerinden alındığı gerçekleri göz önüne alındığında; tek dertleri bin bir güçlükle kurdukları şirketlerini kurtarmak olan iş insanlarını, ‘hırsız, gasp, cinsel istismar, dolandırma, uyuşturucu, yaralama vs. gibi suçlardan daha ağır cezalara mahkum etmek çözüm değildir. Üstelik bu durum, çeke itibarını da geri kazandırmıyor. Vergisini ödeyen, istihdam sağlayan iş insanlarını, zamanında borcunu ödeyemediği için cezaevine geri çağırmak ve 5 yıl hapis süresinde borçlarını da ödemelerini beklemek, iş insanlarına suçlu damgası vurmak adil değildir. Bu nedenlerle, yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır. Hapis yerine bu noktada önerimiz; öncelikle iş insanının ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlayıp borcunu ödemesine olanak tanınmasıdır"

DİP DALGASI ŞİMDİ GELİYOR?

Çek hükümlüleri, daha önce şirket çeklerinin bu kapsamda olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Karşılıksız çekle ilgili asıl dip dalgası şimdi geliyor. Temmuz ayına kadar infazda olan dosyalar bekliyordu. Her bir hükümlünün 8-10 çeki var. Şimdi bunlara yönelik işlemler de başladı. Çok sayıda kişi şimdi cezaevine girecek”

KARŞILIKSIZ ÇEK AFFI GELİR Mİ?

Karşılıksız çek affı konusunda bir çalışma henüz yapılmıyor. Yapılsa dahi meclis kapalı olduğu için yürürlüğe girmesi Ekim ayını bulur. Ancak karşılıksız çek nedeniyle cezaevine girecek olan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığından bu konuda bir kararname beklentisi içinde. Af müjdesi geldiğinde bildirimle haberdar olmak için aşağıdaki linklerden Finans7 mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için >>> TIKLAYIN
İOS için >>> TIKLAYIN
Huawei için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç