Kariyer Kapısı varken hâlâ neden şahsen başvuru isteniyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kariyer Kapısı varken hâlâ neden şahsen başvuru isteniyor?

Kariyer Kapısı varken üniversitelerin ve bazı kurumların hala şahsen başvuru istemesi tepki çekti.

Kariyer Kapısı 13 Ara 2023 1
Kariyer Kapısı varken hâlâ neden şahsen başvuru isteniyor?

Kariyer Kapısı varken diğer üniversiteler neden hala şahsen başvuru istiyor?

Eylül 2019 tarihinde önemli bir karara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat sonrası kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve istihdamının yönetilmesi, başvuruların alınması, sürecin takibi ve sonuçların açıklanması için Kariyer Kapısı adı altında sistem kuruldu.

Başta sınırlı sayıda kurumun kullandığı kariyer kapısı, şimdi hemen hemen tüm kurumlar tarafından kullanılıyor.

Birçok kamu kurumu, Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı aracılığıyla ilan yayınlıyor ve söz konusu ilanların başvurularını Cumhurbaşkanlığı ise alim kariyer kapısı üzerinden gerçekleştiriyor. Ancak hala bu sistemi kullanmayan, hala, hiç gerekmediği halde şahsen başvuru isteyen kurumlar var.

Özellikle üniversitelere yapılan personel alımları mağduriyet oluşturuyor. Birçok üniversite, yayınladıkları ilanlara şahsen başvuru istiyor. Başvuru şartları uyan adaylar, evrakları tek tek temin ederek başka şehirde yaşıyorsa bile ortaya giderek üniversiteye şahsen başvuru yapıyor. Bu da yol masrafı, gittiği ilde yedi içti belki 1 gün kaldı masrafı derken zaten iş aradığı için cebinde parası olmayan, ailesinden harçlık alan gençlere zor günler geçirtiyor.

3 BİN LİRAYA MAL OLUYOR

Örnek vermek gerekirse Trakya Üniversitesi 101 personel alıyor. Ancak Adıyamanlı, Ağrılı, Bingöllü bir aday buna başvurmak istediğinde üniversiteye gitmesi gerekiyor. Otobüsle gidip gelse -ki tek toobüs bile yok İstanbul'a giderek oradan başka otobüsle geçmesi gerekecek- 1350 TL gidiş, 1350 TL geliş sadece otobüs biletine 2 bin 700 lira verecek. Yolda ve orada harcadığı paralarla birlikte 3 bin lirayı geçecek. Bu da işsiz bir aday için ciddi bir külfet.

EN AZ 700 TL

Hadi diyelim uzak örnek verdik. İstanbul'dan Trakya Üniversitesine başvuru yapacak bir kişi 350 TL gidiş, 350 TL geliş olmak üzere 700 TL verecek.

Bazı üniversiteler biraz insaflı davranıp posta yolu ile başvuruları kabul ediyor. Ancak bu şekilde başvuruda da evrakta oluşacak tek hata ile başvuru iptal olabiliyor.

Bilişim çağına geldiğimiz, artık tüm evrakların bilgisayar ortamında temin edilebileceği günümüzde hala bu şekilde başvurular alınması, adayları mağdur ediyor. Halbuki Hacettepe Üniversitesi gibi, Kayseri Üniversitesi gibi okulların örnek alınması ve Kariyer Kapısı ile entegrasyonların yapılarak başvuruların bu şekilde alınması daha güzel olacaktır.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 7 Ay Önce
Amaç insanları yormak