Kara Listede Olanlara Sicil Affı Müjdesi Geldi (Sicil Affı Nedir 2022)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kara Listede Olanlara Sicil Affı Müjdesi Geldi (Sicil Affı Nedir 2022)

Kara Listeye düşenlere sicil affı müjdesi geldi. Torba yasa ile gelen düzenlemeden 10 milyondan fazla kişi yararlanacak.

Ekonomi 9 Ekim 2022 10:48 3
Kara Listede Olanlara Sicil Affı Müjdesi Geldi (Sicil Affı Nedir 2022)

Kara listede olanlara son dakika haberi: Af geliyor.

Kredi ve kredi kartı borcundan dolayı kara listeye düşenlere af geliyor. TBMM'ye sunulan kanun teklifine baktığımızda , kamuoyuna kara liste olarak adlandırılan kredi ve kredi kartı borçlularına sicil affı geliyor. 

10 milyondan fazla şirket ve kişiyi ilgilendiren maddeye baktığımızda , Karşılıksız Çek ve Protestolu Senet ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa'nın çıktığı 2009 senesinin başından bu yana en kapsamlı düzenlemeyi içeriyor. Bu madde kapsamında olan nedenlerden dolayı kredi puanı düşen ve kara liste olarak adlandırılan listeye düşen kişilere sicili düzeltme şansı sunulacak. Bu düzenleme kapsamında ana para ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ile şirketlerin faydalanacağı öğrenildi. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyenlerin ya da yapılandırmadan faydalananların Bankalar Risk Merkezindeki kayıtları silinecek.

Kredi ve ifnans kuruluşlarının , bu kişiler ile şirketlerle yapılan işlemlerde geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlara bakılmayacak. Bankalar finansalkiralama şirketleri, tüketici finansman şirketleri ve faktoring şirketlerince yapılacak kredilendirme çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar artık olmayacak ve görünmeyecek. Bunu ihlal eden kuruluşlara ceza kesilecek.

 4 MİLYON 144 BİN KİŞİNİN BORCU VAR

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyen , borcu devam edenlerin sayısı 4 milyon 144 bin kişi var. Protesto edilen senet sayısı ise 2022 yılında 206 bin 419 sayısına ulaştı. 

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
bu memlekette duzgun insan olmicaksin Yamuk olacaksinki senin hatani baskasi duzeltsin
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
nasıl bir şey içiyorsunuz .icra takiplerini iptal etmeden nasıl sicil affı gelecek
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ben tüm icralık borçlarımı 9 ay önce kapattım. Benimde kredi cekme imkanım oluyor mu bilgi verirseniz sevinirim