Kamu ve özel sektörde mesai saatleri kısalıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kamu ve özel sektörde mesai saatleri kısalıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son dakika açıklamasında mesai saatlerinin kısalacağı mesajını verdi.

Çalışma Hayatı 11 Mayıs 2023 09:48 294
Kamu ve özel sektörde mesai saatleri kısalıyor

Son dakika: Mesai saatleri değişiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika açıklaması geldi. Bakan Bilgin yaptığı açıklamada mesai saatlerinin değişeceği sinyalini verdi.

Cnn Türk ekranlarında Ahmet Hakan'ın sunumu ile yayınlanan Tarafsız Bölge adlı programda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu personellerinin maaş zammına değindi ve memurlara Temmuz ayında zam yapılacağını söyledi. Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde memur sendikaları ile görüşeceklerini ve enflasyon farkını vereceklerini söyledi. Bakan açıklamasında, "Türkiye tarihinde ilk defa sayın cumhurbaşkanımızın uyguladığı refah payı var. Asla memurları işçilerden düşük seviyede maaş alma uygulaması yapmayız. Yüzde 14 civarında refah payı. Temmuzda memura enflasyon farkı artı refah payı vereceğiz. Biz kazanırsak demiyorum biz zaten kazanacağız. Hükümetimiz iş başındadır. Memurlarımız endişe etmesinler. Aşağıdaki ücreti yukarı tırmandırdığınızda yukarıdaki ücret de yukarı tırmanıyor. Gözlemlerime dayanarak, ilk turda sayın cumhurbaşkanımız açık ara kazanıyor. Memurlar hiç endişe etmesinler. Sayın cumhurbaşkanımız talimat verdi, çalışmamız hazır. Temmuzda yasal olarak uygulamaya sokulacak. Ocak ayında verdiğimiz sözü nasıl tuttuğumuzu biliyorlar" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak zamma değinen Bakan Bilgin, asgari ücretten vergi alınmaması konusunun devrim olduğunu söyleyerek, "Öğrencilik yıllarımda bir fabrika duvarına asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazmıştık. Ecevit ilk toplu sözleşme uygulayan bakandır. Hükümet programına koydu uygulayamadı. Bu bize nasip oldu. Tüm ücretlerden asgari ücret düzeyinde ücreti vergi dışı bıraktık. CHP gibi parti bundan nasıl habersiz olur. Tarihsel bir adım olarak görüyorum. 8 bin 500 beklentilerin üzerinde bir artıştı. Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti. Asgari ücret 500 doların altında olmamalı. Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ ZAMMI

Emeklilere yapılan ve yapılacak olan maaş zammına da değinen Bakan, "Emeklilere 7500 üzerinde olanlara farklı oranlarda düzenleme yapacağız. 7 bin 7500 arasında alan 9.5 milyon insana el uzatmış olduk" dedi.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK

Ev hanımlarına verilecek emeklilik hakkı ile ilgili de konuşan Bakan Bilgin, primlerinin üçte birinin devlet tarafından karşılanacağını söyleyerek, "Gaz çıktıktan sonra banka modeli ile fon oluşturulacak ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmı ödenecek. Bu söylediğim kapsayıcı sosyal devlet anlayışının parçasıdır. Emekli fonlarımız maaşları ödeyebilecek seviyede. Biz pandemide global bütçe uygulamamız var. Anlamı şu, Sağlık Bakanlığımız diyelim bir harcama yaptı. Global bütçe olarak biz ödüyoruz. Maliyeden bize geliyor, açık denilen odur. Emekli olmak isteyen ev hanımı müraacat edecek. Yatırılması gereken prim gününün 3'te 1'ini devlet karşılayacak. Geriye doğru işletildiği için mağdur olmuşlar. Biz mağduriyeti ortadan kaldırdık. Araya pandemi girince zaman uzadı. Ortalama yaş ortalaması 50'ye geldi. İşin çözümü mümkün hale geldi. 1 milyon 700 civarında başvuru oldu 1 milyonunun işlemi tamamlandı. Maliyeti 120 milyar civarında. Bekleyenler, bir yerde dosyası kalmış ya da prim günü eksik olanlar. Biz kısa sürede 1 milyonu emekli ettik, hızla devam ediyor. Hiç kimsenin bir kaybı yok. İkramiyeler de maaşlarına yatırılıyor" dedi.

MESAİ SAATLERİ KISALIYOR

Mesai saatlerinin azaltılması konusuna da değinen Bakan, "Biz her ailede bir kişiyi gelir sahibi yapacağız. Pilot uygulamaları başlattım. 1 yıl veya 6 ay eğitim süreci var. Hiç kimsenin çalışmadığı aile sayısı yüzde 10'un altında. Katılanlar ileri teknoloji eğitimi alıyorlar. Adı Üretim Sürecine Katılım Projesi. İngiltere'de çalışma süresinin azaltılmasıyla ilgili proje çalışmalar yapılıyor. Ben de Türkiye'de belli sektörlerde yapılması gerektiğini emek verimliliğine göre yapılması gerektiğinden bahsettim. Projelerim olduğundan bahsettim. 45 saat olan çalışma süresinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Çalışma saatlerini yeniden düzenlemeliyiz. İngiltere'de 6 saat uygulamasına geçildi, 5 saat deneniyor. Ev hanımları emeklilikle ilgili çok mutlu oluyorlar. AK Parti gençler arasında birinci parti. Gençlerin taleplerini karşılayacak birçok projemiz var" dedi ve mesai saatlerinin bazı sektörlerde kısalacağı mesajını verdi.

Sizce hangi mesleklerde mesai saatleri kısalmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Mesai saatleri düzenlemesi geldiğinde haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (294)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Asil kısa saat çalışması mobilya ağır sanayi sektörüne gelmeli
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Cumartesi ve pazar calisma kaldirilsin
Ziyaretçi 11 Ay Önce
haftalık 45 saat çalışma 40 saate düşürülmeli.
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Mavi yakali tum 45 saat calisanlar
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Eczane calisanlarida olmali 10 saat calisiyoruz