Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı: İşte 700 bin işçi toplu sözleşme maaş zammı son dakika kçp 2023
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı: İşte 700 bin işçi toplu sözleşme maaş zammı son dakika kçp 2023

700 bin kamu işçisinin maaş zammında beklenen açıklama geldi. Açıklama ve taban maaş ile ilk 6 aylık maaş zammı yazımızda. İşte Erdoğan'ın açıklaması.

Çalışma Hayatı 9 Mayıs 2023 22:57 8
Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı: İşte 700 bin işçi toplu sözleşme maaş zammı son dakika kçp 2023

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalanıyor: İşte kamu işçilerinin maaş zammı.

Kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri için beklenen an geldi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kameralar karşısına geçti ve kamu işçilerinin maaş zamlarını duyurdu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen açıklama:

Bu protokolle yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesinin belirlendiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, protokolün, kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar, fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunla kurulan kurumlar, genel bütçeden yardım alarak hizmet yürüten kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri ve bağlı ortaklıkları, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluş ve işletmelerinde alın teri döken işçileri kapsadığını anlattı.

"Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.

Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

“Kamu işçisine %45 zam veriyoruz. En düşük kamu işçisi maaşını 15.000 TL’ye çıkarıyoruz.”

İŞÇİ KESİMİ NE BEKLİYORDU

İşçi tarafı 15 bin lira taban ücret olması teklifini en baştan beri savunuyordu. İlk 6 ay için maaş zammı beklentisi ise yüzde 45 olarak verilmişti. Gelen açıklama işçileri memnun etti ve sendikaların talepleri kabul edildi.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM NE KADAR OLACAK? BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Dün katıldığı bir programda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Cumhuriyet tarihinde asgari ücreti 455 doların üzerine- açıkladığımızda 467 dolardı- 455 doların üzerinde en yükske seviyeye çıkaran bir düzenleme yaptık. Temmuz'da da aynısını yapacağız. Benim oradaki yaklaşımım şudur aşağı yukarı 500 dolar civarında, ya da satın alma gücü paritesini dikkate alarak ona denk bir asgari ücret belirlenir. Rakam söylemiyorum ama bu parametreleri dikkate alarak, onu bir aralık olarak söyledim" dedi ve asgari ücretin 500 dolar civarına çıkarılacağı mesajını verdi.

Şimdiki döviz kuru ile 500 dolar 9 bin 750 TL yapıyor. Temmuz ayında düşünülen zam, o dönemin kuruna göre hesaplandığında en az 10 bin lira olacak. Zamdan haberdar olmak için TIKLA İNDİR

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (8)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
belediyeler dahilmidir
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Sürekli memura zam yapacagınıza azıcıkta işçileri dğşünğn biraz askari ücretli adamdan fahiş fiyat kira isteyen ev sahiplerine çözüm bulun sesimizi duyurabilmemiz için bu hayatta ya ölmemiz yada sokaktamı kalmamız lazım
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Ben başvuru yapacam da nerden yapabilirim ne yazıp başvuru yapacam
Ziyaretçi 10 Ay Önce
heeee typ ne olacak haziranda hepimiz kapi dışarı işsizlik bitecek diyorsun o kadar typ li çalışan işsiz olacak bunu nie düşünmüyorsunuz kadro verinde görelim anca memura çalışıyorsunuz dayı si olan zaten memur , dayısı olmayan biz typ lilerde iş dilenmede yazık
Ziyaretçi 10 Ay Önce
Temmuzda atı alan Üsküdar’ı geçmiş olacak. Temmuzdaki zama göre söz 5 yıl sonra oyum ona müsterih olsun efendi.