Kamu Sen Açıkladı: Açlık Sınırı 6184 TL
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kamu Sen Açıkladı: Açlık Sınırı 6184 TL

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı, Mart ayına ilişkin açlık yoksulluk verilerini kamuoyu ile paylaştı. Rekor artış dikkatleri çekti.

Ekonomi 13 Nisan 2022 17:04 0
Kamu Sen Açıkladı: Açlık Sınırı 6184 TL

Açlık sınırı 6 bin 184 lira olarak açıklanırken yoksulluk sınırı ise 13 bin 446 liraya çıktı.


Türkiye Kamu-Sen tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, enflasyonun rekor düzeyde geldiği Mart 2022 'nin fiyatlarına göre açlık ve yoksulluk sınırının ne kadar olduğuna yer verildi. Fiyatlara baktığımızda tek kişi için yoksulluk sınırı 6 bin 184 lira olarak açıklanırken dört kişilik bir ailenin asgari geçim indirimi ise 13 bin 446 lira seviyesine kadar çıktı.


Türkiye Kamu-Sen’nin konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, konfederasyonun Ar-Ge Merkezi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu Mart 2022 fiyatlarının dikkate alınması ile hazırlanan Asgari Geçim Endeksi’ne yer verildi. Türkiye Kamu Sen resmi sayfası üzerinden yapılan açıklamada bir kişinin açlık sınırı 4 bin 945 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 184 lira olarak belirlendi.


Geçen ay, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 13 bin 446 lira, ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 4 bin 713 lira seviyesinde gerçekleşti.


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin açıklamalarına yer verilen raporda, ortaya çıkan verilerin enflasyon rakamlarının son dönemlerdeki artışını ortaya koyduğunun altı çizildi. Kahveci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


“Rakamlara bakıldığında memurlarımızın alım gücü de aynı oranda düşmüştür. Aradan altı ay geçtikten sonra ödenecek enflasyon farkı şu anda yaşanmakta olan erimeyi telafi etmemekte, sadece dönemsel bir telafiyi içermektedir. Dolayısıyla, bu dönemlerde enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmemesi yönünde olumlu bir adım olacak, alım gücünün korunmasını sağlayacak ve memurlarımızın bir nebze olsun nefes almasına katkıda bulunacaktır.”


Açıklamanın tamamı şu şekilde:


1- Ar-Ge Merkezimiz bu ayki yoksulluk sınırı çalışmasına göre, Mart ayında 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları %6,12 oranında yükseldi ve 13 bin 466 TL’ye ulaştı.Memurlarımıza 6 ay için zam oranı %7,5 iken üç ayda gelinen nokta, alım gücünün ne denli düştüğünü de ortaya koyuyor


2- Dünyadaki gelişmelere bakıldığında, siyasi ve askeri belirsizlikler nedeniyle artan enerji fiyatları,gıdaya erişimin güçleşmesi, küresel ısınma yüzünden tarımsal üretimde yaşanan düşüş gibi etkenler bir süre daha dünyada yüksek enflasyonla karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor


3-Bu durumu telafi etmenin 2 yolu var: 1.’si maaşları gerçek enflasyon rakamlarının ve ekonomik büyüme oranlarının üzerinde artırarak refah payı uygulamasına geçmek; 2.’si ise dönem başında yapılan zammın üzerine enflasyon farkını her ay maaşlara yansıtarak alım gücünü korumak.


4-Maalesef yetkili konfederasyon tüm uyarılarımıza rağmen geçen yıl toplu sözleşmede gerçeklerden uzak bir maaş artışına imza attı ve refah payı önerimiz hayata geçirilmedi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç