Kamu işçilerinin toplu sözleşmeleri ve maaş zammı için açıklama geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kamu işçilerinin toplu sözleşmeleri ve maaş zammı için açıklama geldi

Kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri hakkında son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Bakan Bilgin, çalışmaların başladığını söyledi.

Çalışma Hayatı 7 Mart 2023 15:41 26
Kamu işçilerinin toplu sözleşmeleri ve maaş zammı için açıklama geldi

Kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri hakkında son dakika açıklaması geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son dakika açıklamasında kamu işçilerinin toplu sözleşmelerine, maaş zamlarına değindi. Bakan Bilgin yaptığı son dakika açıklamasında, "Kamu işçileriyle ilgili sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü çalışmamız başlamıştı. Deprem nedeniyle onu askıya aldık ama hiçbir hak kaybı olmayacak şekilde bunu da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir otelde düzenlenen Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonunun (UAMİF) 10. Olağan Genel Kurulu'na katılan Bakan Bilgin burada yaptığı son dakika açıklamasında ek gösterge düzenlemesi ile kamu personellerine yeni haklar verildiğini ve daha sonra ise sözleşmeli kamu personellerinin kadroya geçirildiğini söyledi.

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının tarihi bir başarı olduğunu söyleyen Bakan, "Bununla sadece asgari ücret alan işçilerin ücretleri vergi dışında kalmadı, bütün çalışanların asgari ücret kadar olan ücretlerine de bunu uyguladık. Dolayısıyla emekçiler, asgari ücret kadar olan gelirlerinden vergi alınmayan bir dönemi yaşamaya başladı. Bu onların hakkıydı, bu hakkı onlara teslim ettik. Kamuda geçici işçiler sorunu vardı. Geçici işçiler sorununu çözmek üzere önemli bir adım attık. Onu Meclis'e intikal ettirdik. Kamu işçileriyle ilgili sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü çalışmamız başlamıştı. Deprem nedeniyle onu askıya aldık ama hiçbir hak kaybı olmayacak şekilde bunu da gerçekleştireceğiz" dedi.

50 BİN TYP İŞÇİ ALIMI YAPILACAK

Depremden etkilenen illerdeki işe ihtiyacı olan vatandaşlar arasından işçi alımı yapılacağını söyleyen Bakan, "Ücretlileri ve emekçileri korumak için sosyal politika tedbirleri ortaya koymak bizim bu süreçlerde birincil görevimiz. Bu tedbirler arasında da ilk sıralarda, toplu iş sözleşmesi ve asgari ücret mekanizması geliyor. Depremin ardından da aynı şekilde sosyal politika uygulamalarını arka arkaya devreye soktuk. Önce kısa çalışma ödeneğini bir kalkan olarak uygulamaya başladık. Kısa çalışma ödeneğine şartları tutmayanlar için nakdi ücret desteği imkanını başlattık. Yine bölgede işsiz olan ailelerin çalışmak isteyen bireylerine asgari ücret düzeyinde bir gelir sağlayan Toplum Yararına Çalışma Programı'nı (TYP) uygulamaya koyduk. Bir ay içerisinde yaklaşık 25 bin kişi kapsayan bu uygulamayı 50 bin aileye kadar çıkartmayı planlıyoruz. Bunu program haline getirdik" dedi.

KADRO

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı son dakika açıklamasında taşeronda kadro beklentisinin hala olduğunu söyledi ve "Çalışma hayatıyla ilgili taleplerimizin tamamına yakını halloldu. KİT'lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptığı açıklamada işçilerin sorunlarına değinerek, "Savaşların bedelini, emeğiyle geçinenler, işçiler, işsizler, yoksullar ağır bir biçimde ödüyor. O halde, artık bir gerçeği yüksek sesle dile getirmeliyiz; bir ülkede savaş varsa orada aş yoktur, iş yoktur, işçi yoktur, sendika, hak ve özgürlükler yoktur, insanca bir yaşam yoktur. İşte bu nedenle ülkemin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vurguladığı gibi hem kendi ülkelerimizde hem de tüm dünyada barışı savunmalıyız" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (26)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 13 Ay Önce
Üniversite kantinlerinde çalışan yıllarını vermiş üniversiteden maaş alıp şirket personelisiniz kadro gelmez denilen biz personellerede kadro istiyoruz
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Devlet hastanesi yemekhane işşilerine kadro istiyoruz bu bizim de hakkımız
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Ekrem beklen aile hekimliği çalışan temizlik personeli neden bizlere kadro verilmiyor bizimde halkımız var
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Kamuda emekli olan şeflerin ek göstergesi de haksızlık var
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Şu stajı da aradan çıkarsanız tam olacak