Kamu İşçilerinin Emekli Maaşları Yanlış Hesaplanıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kamu İşçilerinin Emekli Maaşları Yanlış Hesaplanıyor

Tavandan sigortası yatan ve 2015 sonrasında emekli olan kamu işçilerinin emekli aylıklarının yanlış hesaplandığı açıklandı.

Kredi 10 Mayıs 2022 22:58 0
Kamu İşçilerinin Emekli Maaşları Yanlış Hesaplanıyor

Kamu işçilerinin emekli maaşları yanlış hesaplanıyor.

Cumhuriyet Gazetesi'ndne Nergis Şimşek bugün dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Kamu işçisinin emekli aylığı eksik mi hesaplanıyor? Başlığı ile yazı yazan Şimşek, tavan seviyesinden prim ödeyerek 2015 yılı ve sonrasında emekli olan kamu işçilerinin emekli maaşlarının yeniden hesaplanması gerektiğpini söyledi. 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her sene Ocak ayında emekli aylık artışlarına ilişkin genel yazı yayımlanıyor. Yayımlanan yazıda kamu ile özel sektör için yıllık kazançlar , 2015 yılından itibaren aynı miktar üzerinden açıklanıyor. Bununla birlikte sene sonunda kamu için kazanç tutarlarının bir sonraki senenin Ocak ayı kazancına göre güncellenmesi ve yeniden açıklanması gerekmektedir. Nergis Şimşek, söz konusu durumun yapılmadığını söyledi. Bu nedenle kamu ve özel sektör asgari ve azami kazançların aynı tutarlar üzerinden aylık bağlama işlemlerinde dikkate alındığı bildirildi. 

2015 senesi ve sonrası yıllarda kamu sektörü için olması gereken senelik kazançlar şu şekilde gösterildi:

Söz konusu tablıya baktığımızda ciddi sıkıntılar olduğu görülmektedir. Aylık bağlama işlemlerinde kamunun kazancının özel sektör kazançları ile aynı şekilde alınması durumunda aylık verilen maaşlar hatalı şekilde bağlanmış oluyor. Kamu bünyesinde çalışmakta olan sigortalıların her sene e bildirge sisteminden (aylık kontroller olduğu için) alınan kazançları doğru, fakat aylık bağlama sisteminde kamu yıllık kazançlarında gerekli güncelleme işleminin yapılmadığı ve bu kazançların özel sektörün kazanç tutarına indirgenmesi nedeniyle aylıkların eksik ve hatalı şekilde bağlandığına yer verildi. 

Bu durum olduğunda 2015 senesi ve sonrasında emekli olan, çalışıyorken tavandan prim ödemesi yapan kamu işçilerinin maaşları yanlış şekilde hesaplanmış oluyor. Bu nedenle bu işçilerin maaşlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir.

Mobil uygulamamızı indirerek gelişmelerden bildirimle haberdar olabilirsiniz.

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Kaynak: Cumhuriyet

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç