Kambiyo Rejimine Müdahale Açıklaması (Kambiyo Rejimi Nedir?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kambiyo Rejimine Müdahale Açıklaması (Kambiyo Rejimi Nedir?)

BDDK'nın yaptığı müdahaleden sonra dolar sert düştü. Kambiyo rejimine müdahale açıklamaları geldi. Peki kambiyo rejimi nedir?

Ekonomi 25 Haz 2022 00:02 0
Kambiyo Rejimine Müdahale Açıklaması (Kambiyo Rejimi Nedir?)

BDDK'nın hamlesi sonrası son dakika açıklaması geldi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir bir son dakika açıklaması yaptı. Özdemir yaptığı açıklamada akşam dolar kurunda gerçekleşen hareketlere değindi. Kambiyo rejimi konusuna dikkatleri çeken Cüneyt Özdemir, yayınladığı videoda şunları söyledi:

"BDDK'dan yeni bir karar alındı. Her zamanki gibi Cuma her yer kapalıyken. Dolar düşmeye başladı. Doların düşmesi için birkaç etken var. Ya MB para satıyor ya da devlet bankaları şu anda bir şey yapıyor. Sen ben satarsak düşmez böyle.

Ben de arkadaşlarıma sordum. WhatsApp gruplarında kavga çıktı. Yeni bir kambiyo rejimine mi geçiyoruz. Şirketler üzerinden bir sermaye kontrolü mü geliyor? Geçici bir durumla mı karşı karşıyayız. TL ile kredi çekip dolar alanlara müdahale mi geldi? Biraz kafalar karıştı."

Özdemir'in konuğu Kenan Taş şunları söyledi: 

"BDDK diyor ki hesabında 15 milyon liradan fazla parası olan kredi alamayacak. Paralarını bozsunlar diyor. Serbest piyasaya müdahale var. Tüm ekonomistler onu diyor. Arka kapıdan dolar satışıjnın olduğu dile getiriliyor. 16 40'lardaydı. 16 80 'lere çıkıyor. Bir satış oldu. Yaklaşık 1 lira bandında bir düşüş olduğun görüyoruz. Burada şirketlerin döviz bulundurulmaması için doğrudan bir müdahale olarak değerlendiriyoruz. "

Cüneyt Özdemir açıklamasının devamında, "Acaba bundan sonra bir şey daha mı geliyor sorusu akıllara geldi. Bazı yorumcular sermaye hareketlerini kısıtlayıcı şekilde yorumladı. BDDK diyor ki senin hesabında dolar varsa sen neden TL kredi alacaksın. 15 milyon TL'den fazla dövizi olana TL kredi verilmeyecek. Pekçok KOBİ, parayı alacka kasasına koyacak. Büyük iş adamlarından çok KOBİ'lere yönelik yapıldı."

Şimdi dolar sürekli artıyor. 

İşte açıklamanın tamamı:

KAMBİYO NEDİR? MÜDAHALE NE ANLAMA GELİYOR?

Kambiyo: Yabancı bir ülkedeki bir alacağın tahsili, bir borcun ödenmesi ya da bir yabancı ülkeden toplanan para ya da para yerine geçen taşınabilir değerlerin başka bir yere aktarılması için yapılan işlem.

Kambiyo rejimine müdahale ise şirketlerin varlıklarının kontrol altına alınması demektir.

1 Dolar kuru 16 lira 76 kuruş seviyesinde.

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç