Kadroya Geçen Taşerona Maaş Zammında Kötü Haber: Maaş Düşürülmesine Onay
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kadroya Geçen Taşerona Maaş Zammında Kötü Haber: Maaş Düşürülmesine Onay

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili Yargıtay'dan önemli bir son dakika kararı geldi. Kararda maaş düşürülmesine onay verildi.

Ekonomi 16 Nisan 2022 08:55 0
Kadroya Geçen Taşerona Maaş Zammında Kötü Haber: Maaş Düşürülmesine Onay

Yargıtay Hukuk Kurulu'ndan kadroya geçen taşeron işçiye kötü haber geldi.


Bir işçi , 2019 yılında maaşına yapılmayan zammı yargıya taşıdı. 2018 yılında kadroya geçtikten sonra YHK kararı gereği 2019 yılında yüzde 4 oranında zam alan ve asgari ücretin altında zam ile karşı karşıya kalan işçi, durumu mahkemeye taşıdı ve mahkeme işçi lehine karar verdi. İşveren ise kararı temyize götürdü.


Temyiz edilen karar Yargıtay tarafından bozuldu ve işveren haklı bulundu. Yargıtay tarafından verilen söz konusu kararda , yasal düzenlemeler, dosyanın kapsamı ve dava kapsamında toplanan dosyalar, bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde davacı, davalı idaresinin yaptığı sözleşme sonucu asgari ücretin yüzde 28 oranında fazla maaşla çalıştığını, 2018 yılında yapılan düzenleme ile kadrolu işçi statüsüne geçtiği ve bu süreçten sonra da asgari ücretin yüzde 28 fazlasına çalıştığı tespit edildi. Kadroya 31 Aralık 2018 tarihinde geçen işçi, asgari ücretin yüzde 28 fazlası ücret alıyordu. Fakat 2019 yılına gelindiğinde ücret, 2019 yılında belirlenen asgari ücret seviyesine çekildi ve bu ücret ücretinden YHK'nın yüzde 4'lük maaş zammı uygulaması yapılmak istendiği belirtildi.


İşveren 2019 yılına gelindiğinde işçinin asgari ücretten yüzde 28 fazla olan maaşını asgari ücrete eşitledi ve bu ücret üzerinden yüzde 4 zam uyguladı ve işçi artık asgari ücretin yüzde 4 üzerinde maaş almaya başladı. Yani 2018 yılında 2 bin 51 lira maaş alıyordu. Asgari ücret 1603 liraydı. 2019 yılında asgari ücret 2020 TL oldu. Bu işçi de 2020 TL'nin yüzde 28 fazlası olan 2 bin 585 TL'nin üzerine yüzde 4 zam istedi. Ancak işveren işçinin 2018 yılında olan maaşını asgari ücret seviyesine çekti ve asgari ücret üzerinden yüzde 4 zam uygulaması yaparak işçinin maaşını 2100 TL seviyesine çıkardı.


İşçi ise bu durumu yargıya taşıdı ancak işçiye Yargıtay'dan kötü haber geldi.


Hukuk Genel Kurulunun kararında şu hususlara vurgu yapıldı ve işveren haklı görüldü "Esasen hizmet alım sözleşmesi kapsamında yüklenici işçisi olarak çalıştığı dönemde, hizmet alım sözleşmesi gereği davacıya asgari ücretin %28 fazlası ücretin ödenmekte olduğu anlaşılmaktadır. Mevzuat gereği yine aynı ücretle kamuda sürekli işçi kadrosuna geçirildiği, kadroya geçirildikten sonra 2019 yılı Ocak ayına kadar aynı şekilde ücret almaya devam ettiği görülmüştür. Ancak yasal düzenleme gereği hizmet alım sözleşmeleri geçiş işleminin yapıldığı tarih itibariyle feshedilmiş sayıldığından ve yeni ücretlendirme döneminde davacının asgari ücretin belirli oran fazlası ücret almasını gerektirir bir düzenleme yapılmadığından, davacının asgari ücretin belirli oran fazlası ücret alması gerektiğine ilişkin iddiasının yasal dayanağı bulunmamaktadır."


Maaşı düşük kalan, birçok hakkı verilmeden kadroya alınan taşeron işçiler ise bu duruma tepki gösterdi. İşçiler haklarının verilmesini talep ediyor.


İşte söz konusu kararın ilk derece ve istinaf kararları:





Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç