Kaçak Telefon Kullananlara Kötü Haber: IMEI Düzenlemesi Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kaçak Telefon Kullananlara Kötü Haber: IMEI Düzenlemesi Geliyor

Son dakika haberi: Kaçak telefonların azaltılması için yeni kanun teklifi hazırlandı. Kaçak telefonlarda IMEI düzenlemesi geliyor.

Bilim ve Teknoloji 20 Ekim 2022 10:42 6
Kaçak Telefon Kullananlara Kötü Haber: IMEI Düzenlemesi Geliyor

Türkiye'de her 3 telefondna biri kaçak telefon.

Türkiye'de yurt dışından getirilen telefonların kullanımı her geçen gün artıyor. Ticaret Bakanlığı ile AK Partili vekiller, telefonda kayıt dışı oranını aşağılara çekmek için bir kanun teklifi hazırladı. Hazırlanan kanun teklifinde atılacak yeni adımlara yer verildi.

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada Türkiye'deki telefonların yüzde 30'unun kaçak olduğunu bildirdi. Bunun üzerine hazırlanan kanun teklifi ile İMEI havuzunun daraltılması planlanıyor. 

Artık bir ihtiyaç haline gelen telefonların kaçak kullanılması genellikle IMEI kopyalama ile oluyor. Bazı kişiler , kaydı yapılmayan telefonlara başka cihazların IMEI numarasını yükliyür. 

Bu yöntemle birlikte Türkiye'de kullanılan her 3 telefondan biri kaçak. TBMM'ye sunulan kanun teklifine bakıldığında şimdi 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimliklerinin pasife alınma süresinin 1 yıla düşürüleceğine yer verildi. Son sinyalden sonra 1 yıl eğer o telefondan kesintisiz sinyal alınmazsa telefonların IMEI numarası pasife alınacak. Bununla birlikte 1 senedirk ullanılmayan telefonların IMEI numaraları başka telefona kopyalanamayacak.

Söz konusu kanun teklifinde durum ile ilgili, “Yapılan tespitlerde yurda kaçak olarak getirilen cep telefonlarının kullanıma açılması için klonlama işleminin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve cep telefonlarına klonlanacak IMEI havuzunun geniş olması gibi etkenlerin kaçakçılık faaliyetlerinin devam etmesinde önemli role sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle IMEI havuzunun daraltılması ve usulsüz kullanımın engellenerek caydırıcılığın artırılması amacıyla madde kapsamında 5809 sayılı kanunun 57. maddesinin üçüncü fıkrası ile; halihazırda yedi yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi bir yıla düşürülerek, son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI’lerinin BTK tarafından pasife alınması amaçlanmaktadır.” denildi.

VERGİLER İNDİRİLSİN TALEBİ

Telefonda vergi indirimi yapılması ile de kaçak kullanımın önüne geçilebilir.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
El atmadıkları bir bu eksikti zaten.Hele bir sorun bakalım neden kaçak kullanımlar çoğaldı.Kardeşim telefon 2000 TL vergilerle birlikte 5000 TL ... Allah'tan reva mı bu yaptığınız...
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
yurtdışında 4000 TL ye aldığım telefon Türkiye'de 6500 tl
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Telefon alıyosun en fazla 3 ay taksit yapıyorlar e nasıl ödeyelim bunu? Bence tüm telefonlar için maximum taksit sayısını 12ye çeksinler ve faiz istemesinler bu şekilde daha çok önüne geçilir
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
KDV kaldırsınlar millet kayıtlı alır sanki millet istiyerek alıyor 6 binlira ya telefon almışım asıl değer 500 lira 6 bine kaçak alsak en lüx telefon
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
tamam guzel o zaman vergileri indirin millet de adam gibi resmi telefon alsin o zaman