Kaç Aylık Asgari Ücret ile Ev Alınabiliyor? İşte 9 Ülkenin Karşılaştırılması ve Türkiye'nin Sırası
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kaç Aylık Asgari Ücret ile Ev Alınabiliyor? İşte 9 Ülkenin Karşılaştırılması ve Türkiye'nin Sırası

Kaç aylık asgari ücret ile ev alınabildiği tablosu yayımlandı ve Türkiye ile 8 ülkenin karşılaştırılması yapıldı.

Emlak 20 Nisan 2022 21:08 0
Kaç Aylık Asgari Ücret ile Ev Alınabiliyor? İşte 9 Ülkenin Karşılaştırılması ve Türkiye'nin Sırası

AB ülkelerinde kaç asgari ücretle ev alınabiliyor , Türkiye'de kaç asgari ücretle ev alınabiliyor?


Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Özgür Karabat bir son dakika açıklamasında bulundu. Twitter adresi üzerinden açıklamada bulunan Karabat, Türkiye ile diğer ülkelerdeki asgari ücretlileri karşılaştırdı ve hangi ülkede kaç asgari ücret ile ev alınabildiğini, Türkiye'nin 9 ülke arasında kaçıncı olduğunu yazdı.


EMLAK FİYATLARI REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRDI

Girdi fiyatlarının artması sonrası Türkiye'de son günlerde ev yapımı oldukça azaldı. Konut yapımının azalması ve kiralık evler için arzın artması ile birlikte kira ve ev fiyatları rekor derecede yükseldi. Son 1 sene içinde büyükşehirlerde ev fiyatlarına yüzde 100 civarında zamlar geldi. Artık değil ev alabilmek kiralık uygun fiyatlı ev bile bulmak oldukça güç duruma geldi.


ASGARİ ÜCRETE GÖRE HESAPLAMA

"Barınma krizi göstere göstere geldi ve AKP Hükümeti bunu sadece izledi." diyerek sözlerine başlayan Karabat, bir tablo açıkladı ve tabloda hangi ülkenin vatandaşlarının kaç asgari ücret ile bir ev sahibi olduğunu hesapladığını söyledi. Yapılan hesaplamaya göre Türkiye, 9 ülkede sonuncu oldu.


Karabat paylaşımının devamında, "Şu tabloya bakın lütfen. Asgari ücretli vatandaş 244 maaşıyla ev alabilirken, bu rakam Almanya’da 165, Belçika’da 143, Fransa’da 131, İtalya’da ise 102."


Karabat açıklamasının devamında Merkez Bankası'nın verilerine değindi ve "Merkez Bankası’nın verilerine göre Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare fiyatı 8.640 TL oldu. Şehir merkezlerinde bu rakam 2-3 katına çıkıyor." dedi.


Konut sorununun tüm Türkiye'de yaşandığını, fakirliğin hayat pahalılığının her yerde hissedildiğini söyleyen Karabat, "Fakirlik ve hayat pahalılığı üst üste binince asgari ücretlinin ev alması hayal oldu. Asgari ücretin iki katı maaş alanlar için dahi normal bir ev satın almak imkansız hale geldi. Ve işin acı tarafı, satış fiyatları her geçen gün daha da artıyor." dedi.


AVRUPA'DA ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI AZDIR

Normal şartlarda asgari ücret, bir işçiye verilmesi gereken en düşük tutar anlamına gelir. Ancak bizim ülkemizde işçiye verilmesi gereken en yüksek tutar gibi algılanıyor. Karabat açıklamasında, "Avrupa’da asgari ücret uygulaması çok azdır. Maaşlar asgari ücretin kat be kat üzerinde. Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı yaklaşık %45 iken bu oran Almanya %6.6, Yunanistan’da %8.9, Polonya’da %12.1, Fransa’da %11.6 ve İspanya’da %0.8 seviyesinde." ifadelerini kullandı ve sözlerini şu şekilde tamamladı:


"Avrupa’nın asgari ücretlisi dahi Türkiye’ye göre daha iyi yaşarken, Türkiye’de emekçiler boğaz tokluğuna köle şartlarında çalışıyor. Bir de çıkıp utanmadan “Almanya, Fransa bizi kıskanıyor” diyorlar.  Sözümüz söz, bu düzeni değiştireceğiz!


AKP’lilerin 3-4 yerden maaşını keserek, ihalelerdeki yolsuzlukları engelleyerek, liyakati ve şeffaflığı sağlayarak, üreticiyi destekleyerek, bağımsız hukuk ile güveni tesis ederek ve en başta emekçiyi ezdirmeyerek ekonomiyi ayağa kaldıracağız!"


ASGARİ ÜCRETE GÖRE KAÇ AYDA EV ALABİLİYORUZ , KAÇ AYDA EV ALIYORLAR?


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç