Japon deprem uzmanı, Türkiye'de bulunan fay hatlarını açıkladı: 7 büyüklüğünde deprem tehlikesi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Japon deprem uzmanı, Türkiye'de bulunan fay hatlarını açıkladı: 7 büyüklüğünde deprem tehlikesi

Son dakika haberi: Japon Deprem Uzmanı Moriwaki yaptığı açıklamada Türkiye'de bulunan fay hatları hakkında uyarıda bulundu.

Japon deprem uzmanı, Türkiye'de bulunan fay hatlarını açıkladı: 7 büyüklüğünde deprem tehlikesi

Japon Deprem Uzmanı, Türkiye'de bulunan fay hatlarını tek tek açıklaıd.

Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri dikkat çeken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, son dakika açıklamasında deprem ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Doğu Anadolu Fay hattına dikkatleri çeken Moriwaki, Elazığ, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay'ı işaret etti ve söz konusu fay hattının bu illere uzandığını belirtti ve Kıbrıs için 7'ye varan bir uyarıda bulunuyor. Moriwaki, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta 7 civarında (büyüklüğünde) deprem olabilir. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin birinci olduğunu söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

İLLERİ TEK TEK AÇIKLADI

Moriwaki sözlerinin devamında deprem beklenen illeri şu şekilde açıkladı:

"Türkiye'de deprem domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis ise ikinci bölge. Üçüncü bölge ise Ege tarafı. Ege tarafında çok ince ve kısa fay hatları var. Onun için fazla büyük depremler olmuyor ama sık sık oluyor. Dördüncü bölge ise Marmara Bölgesi. 1999'da Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda Gölcük'te meydana gelen deprem Yalova'yı da etkiledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kabaca 8 fay hattı bulunuyor. Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir"

DEPREM BEKLENMEYEN YER

Geçen sene Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonucu büyük bir enerji boşalması olduğu ve bölgede kısa sürede büyük bir deprem beklenmediği açıklandı.

HATAY İÇİN BİR TEHLİKE DAHA

6 Şubat depreminden en çok etkilenen yer olan Hatay'ın yumuşak zemine yapıldığını Moriwaki, Kıbrıs'ta meydana gelecek olası bir depremin burayı da etkileyeceğini söyledi.

EV ALACAKLAR, KİRAYA ÇIKACAKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ev alacaklara, kiraya çıkacaklara uyarıda bulunan Moriwaki, şu uyarılarda bulundu:

"Önce zemin iyi mi kötü mü? Bunu internette de bölge olarak görebilirsiniz. Zemin iyiyse deprem hızlı gidiyor, sallantı fazla olmuyor. Yumuşak ise kötü. 1999'da İzmit'te deprem oldu, İstanbul'da fazla sıkıntı yok ama uzaklığına rağmen Avcılar'da binalar çok çöktü çünkü yumuşak zemin. İkincisi ruhsat var mı, iskan var mı? Yani izin alınan bina mı? İzin alınmamış ise ne yapıldığı belli değil. Malzemeden mi çalındı, kötü malzeme mi kullanıldı, belli değil. Üçüncü olarak da 2000 yılından önce mi sonra mı inşa edilmiş çünkü 1999'da yönetmelik değişikliği oldu. Özellikle 2000 yılından sonra yapılan binalar genel olarak iyi. Mutlaka zeminin sondajı, kontrolü yapılsın, zemin kötüyse iyileşme yapılsın denildiği için 2000'den sonraki binalar iyi diyebiliriz"

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç