İzmir'de neden bu kadar çok deprem oluyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İzmir'de neden bu kadar çok deprem oluyor?

Depremler neden meydana geliyor? Son günlerde neden sürekli deprem oluyor? İşte son dakika bilgileri.

Bilim ve Teknoloji 17 Ocak 2023 00:42 0
İzmir'de neden bu kadar çok deprem oluyor?

İzmir'de neden bu kadar çok deprem oluyor?

İzmir'de son günlerde art arda depremler meydana geldi. Art arda meydana gelen depremler sonrası vatandaşlar, bölgede neden depremler meydana geldiği bildirildi.

Depremler, yer kabuğu ya da taş küre adı verilen yerkürenin en üstünde bulunan tabakada fay hattı adı verilen kırıkların çeşitli hareketleri ile meydana gelir. Fay hatları, taş küredeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile meydana gelir. Depremler ise bu kırıklarda oluşan basınç dengesinin ani bir hareketle değişmesi ile meydana gelen sismik dalgalardır. Daha basit anlatmak gerekirse; depremler yer altında bulunan fay hatları arasındaki enerjinin anlık olarak ortaya çıkmasıdır diyebiliriz. 

Konu ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akgün yaptığı açıklamada, "Burada en önemli sorun zemin özellikleri. Ben Buca'dayım, ben hiçbir şey hissetmedim. Ama benden 5-6 kilometre uzaklıkta olan Karşıyaka gibi yerler benden daha fazla hissetmiş. Burada önemli olan zemin özellikleri ve buna uygun yapılaşma. Benim şu an bulunduğum yerde hiçbir şey hissetmedik. Bu bir artçı sarsıntı büyük ihtimal. Enerjinin kendisini boşaltması gerekiyor, demek ki boşaltamamış. Kendini dengeye getirmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı ve "Tarihsel veriler büyük bir depremin arkasından daha büyük bir depremin olma olasılığını çok düşürüyor. Ama tabi doğa bir bilinmezlik olduğu için yakın büyüklükte bir deprem olabilir. 4.8 değil de 4.9 olur, 5 olur ama 6-7’ye kadar çıkmaz" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç