İsteğe bağlı sigorta primleri ne kadar oldu? İşte 2024 isteğe bağlı sigorta prim zammı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İsteğe bağlı sigorta primleri ne kadar oldu? İşte 2024 isteğe bağlı sigorta prim zammı

Son dakika haberi... 2024 yılı isteğe bağlı sigorta primleri ne kadar oldu? İşte son dakika açıklaması.

Ekonomi 27 Ara 2023 20:06 0
İsteğe bağlı sigorta primleri ne kadar oldu? İşte 2024 isteğe bağlı sigorta prim zammı

2024 yılı isteğe bağlı sigorta primleri ne kadar oldu?

Asgari ücret zammı ile birlikte isteğe bağlı sigorta primlerine de zam geldi. Peki isteğe bağlı emekli maaşı ne kadar oldu? İşte son dakika haberinin detayları...

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK NEDİR?

İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır. Bu uygulamadan yararlanan bireyler, uzun vadede belli koşulları yerine getirmeleri durumunda, hayatları boyunca kendileri; ölümleri halinde ise, varsa hak sahipleri, zorunlu sosyal sigortanın uzun dönemli sigorta kollarının sağladığı tüm sigorta yardımlarından isteğe bağlı sigortalılık yoluyla yararlanma hakkını elde etmektedir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için ( ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak üzere) Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından aşağıdaki şartlar aranır:

a) 5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak (Banka sandıkları dahil)

b) 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az çalışmak yada tam gün çalışmamak

c) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

d) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,

e) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmak.

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için T.C. vatandaşı olma şartı yoktur. Yasal olarak Türkiye’ de ikamet etme şartı vardır. Ölüm sigortasından gelir/aylık alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir. Yine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir (aylık değil) bağlanmış olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

Türkiye ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan Türkiye’de ikamet şartı aranmamaktadır. İkili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan örneğin Fransa, İngiltere, İsveç, İsviçre’de bulunanlardan ikamet şartı aranmamaktadır.

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olan (tüm sigorta kollarına tabi olmayıp haklarında bazı sigorta kolları uygulanan sigortalılar) sigortalılık hali isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmez.

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEMESİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIYOR?

Bu sigorta hakkından yararlanabilmek için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il-ilçe müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine gidilerek ya da e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapılıyor. İsteğe bağlı sigorta; müracaatın SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlıyor. Eksik prim günleri borçlanarak tamamlanabiliyor. Doğum borçlanmasında her bir çocuk için 720 güne kadar borçlanma hakkı var. Yaş şartını tamamlayanlar da borçlanma yoluyla toplu ödeme yaparak erken emekli olabilir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİM ÖDEMESİNE ZAM

2023 yılında 4292 TL olan en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 395 TL oldu.
2023'te 32 bin 194 TL olan en yüksek isteğe bağlı sirorta primi 47 bin 969 TL.

Sizce fazla mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Kadın erkek adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA TAKİP ET

Finans7.com I Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç