İspanya'da kiraya yüzde 2 zam sınırı geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İspanya'da kiraya yüzde 2 zam sınırı geldi

Son dakika haberi geldi: İspanya'da kira zam oranına sınırlama geldi. Sınırlama oldukça düşük geldi.

Emlak 28 Nisan 2023 15:30 0
İspanya'da kiraya yüzde 2 zam sınırı geldi

Son dakika: İspanya'da kiraya sınırlama getirildi.

İspanya tarihinde bir ilk yaşandı. Gelen son dakika açıklamasına göre İspanya'da ülkede konut kiralarına sınırlama getiren ilk yasa tasarısı meclise geldi ve mecliste çoğunluk tarafından kabul edildi. Söz konsu yasa ile birlikte, şimdiye kadar enflasyona göre belirlenen kira artışlarının 2023 yılında yüzde 2, 2024 yılında yüzde 3 seviyesi sınırlama getirildi.

Azınlıktaki sol koalisyon hükümet tarafından hazırlanan ve ülkenin deokrasi tarihinde bir ilk olan konut yasa tasarısı mecliseten geçti. Düzenlemeye göre bu sene kira artışı yüzde 2, seneye ise en fazla yüzde 3 olacak.2 seneden fazla boş kalan evlerin emlak vergilerine de 1,5 kat zam gelecek.

Tüm dünyada olkduğu gibi İspanya da son dönemlerde yüksek enflasyon ve yüksek kiralarla uğraşıyor. Bu kapsamda Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Pademos ile ayrılıkçı KAtalan ve Bask partilerin desteği ile 167'ye karşı 176 oy ile meclise gelen kanun tasarısı senatoya gönderildi. Düzenleme senatoda kabul edildikten sonra son defa meclise gelecek ve onay alması durumunda yasalaşcak.

GENÇLERE KONUT: HAK

Gençler ve yoksullar için konutun bir hak olduğunun belirtildiği kanun teklifi hakkında açıklama yapan Başbakan Pedro Sanchez, “Bu yasa İspanyol demokrasisinin önemli bir dönüm noktasıdır. Konut sorunu toplumdaki eşitsizliğin yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Spekülasyonu, yozlaşmayı ve pek çok toplumsal acıyı beraberinde getiren paradigmayı, neo-liberal modeli değiştiriyor ve bunlara yanıt veren yeni bir konut politikasının temellerini atıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 25 SINIR VAR AMA ONA DA UYMUYORLAR

Türkiye'de kirada yüzde 25 zam sınıır var. Söz konusu zam sınırı çoğu yerde uygulanmazken yine birçok yerde ev sahipleri ile kiracılar davalık oluyor. Geçen gün açıklama yapan Bakan Kurum, yüzde 25 zam sınırının devam edeceğini söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç