İş Arayanlar Dikkat: Özgeçmişinizde Yapacağınız Bu 3 Dokunuş, Fark Yaratacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İş Arayanlar Dikkat: Özgeçmişinizde Yapacağınız Bu 3 Dokunuş, Fark Yaratacak

Torpili olmayan gençleri ilgilendiren son dakika açıklaması: Özgeçmişinizde yapacağınız bazı dokunuşlar , daha hızlı iş bulmanızı sağlayacak.

Çalışma Hayatı 7 Mayıs 2022 15:25 1
İş Arayanlar Dikkat: Özgeçmişinizde Yapacağınız Bu 3 Dokunuş, Fark Yaratacak

Eğer torpiliniz yoksa iş başvurusunda bunu yaparsanız bir adım önde olursunuz.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinde son dönemlerde işsizliğin düştüğü görüldü. Ancak hala işsizlik yüzde 10 seviyesinin üzerinde. Genç işsizlik ise yüzde 25 seviyelerinde. İnternet üzerinde en çok araştırılan konu ise iş ilanları sayfaları oldu. Vatandaşlar , internet üzerinden iş ilanlarını araştırıyor ve belirledikleri yerlere özgeçmişleri ile başvuru yapıyor. Özgeçmişi hazırlamak çok önemli. 

Recruit Rockstars'ın CEO’su Jeff Hyman yaptığı son dakika açıklamasında özgeçmişinizde 3 dokunuşla fark yaratabileceğinizi söyledi.

İşe alım sürecinde kimliğiniz yerine geçen, iletişim , kişisel bilgiler ile eğitim ve iş deneyimi bilgilerinizin yer aldığı bu özgeçmişleri hazırlarken dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü hazırladığınız bu özgeçmişler , şirketin sizin adınıza vereceği kararda etkili olcak. Bu özgeçmişleri gören şirket ya sizi direk iş görüşmesine çağırır ya da hiç çağırmadan eleyebilir. Bu nedenle hazırlarken dikkatli olmak gerekiyor.

Recruit Rockstars'ın CEO'su Jeff Hyman yaptığı açıklamada şimdiye kadar on binlerce kişinin özgeçmişini incelediğini ve 25 yıldan fazla kariyerinde 25 binden fazla kişi ile iş görüşmesi yaptığını söyledi. 

Hyman yaptığı açıklamada özgeçmişte sadece sorumlulukların listelenmemesi, başarıların ve sonuçlarının da listelenmesi gerektiğini söyledi. 

YAPACAĞINIZ EN BÜYÜK HATA: "BU ASLA İŞİNİZE YARAMAZ"

Hyman yaptığı açıklamada özgeçmişin çok fazla bilgiye boğulmaması gerektiğini söyledi. Hyman açıklamasında, “Şimdiye kadar yaptığınız her işi veya başarıyı listeleyen küçücük bir yazı tipinde uzun, iki sayfalık bir özgeçmiş göndermek istememelisiniz. Bu asla işinize yaramaz” diyerek uyarıda bulundu. 

PUNTOSU NASIL OLMALI?

Özgeçmişin 12 puntoluk yazıda hazırlanması gerektiğini ve ve her iş deneyiminin altında madde işareti kullanılması öneriliyor. İş sorumluluklarınızı tanımlamayın. Onun yerine başarılarınızı ve osnuçlarınızı sıralayın.

Hyman açıklamasında, “İki yıl içinde dört kez terfi ettirilmiş, daha zor görevler verilmiş, insanlara akıl hocalığı yapmanız istenmiş, geliri artırmış veya maliyeti düşürmüş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda okuyucuyu anında etkileyecek ve ‘Vay be, bu pozisyonda gerçekten başarılı olmuş ve mesleki değerinin kanıtlarını gösterebilecek’ diye düşünmelerini sağlayan her türlü veri noktası gösterilebilir” ifadelerini kullandı. 

 Başvuru yapılan işin tanımını gözden geçirin. İlana dahil edilen söz konusu iş ile ilgili en az 5 anahtar kelimeyi ve belirli işlevlerini özgeçmişe ekleyin.  Hyman, "Özgeçmişinizin iş tanımını yansıtan özelleştirilmiş bir versiyonunu oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu sayede özgeçmişinizi okuyan kişi 'Aman Tanrım ... bu kişiyle nasıl iş görüşmesi yapabilirim?’ diye düşünecektir" dedi. 

Örnek olarak satış temsilcsii kadrosuna başvurduğunuzda ; satış temsilcisinin en yaygın işlerinden olan ücret planı tasarlanmalıdır.  Bu nedenle Hyman ,  satış müdürü kadrosuna başvuru yapanların, hazırladıkları özgeçmişinde başarılı bir şekilde bir tazminat programı tasarladığınızı ve bir ekiple uyguladığını belirtmeyi tercih edebileceğini söyledi. 

LİDERLİĞİNİZİ VURGULAYIN

Başkalarına liderlik edebilecek ve ilham verebilecek insanların seçiminin çok zor olduğunu söyleyen işe alım uzmanı, bu nedenle işe  başvuruda özgeçmişte liderlik ve yönetim becerisine dikkatlerin çekilmesi gerektiğini söyledi. 

Hyman konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tüm işe alım yöneticileri, bireysel bir katılımcıdan lider, yönetici ve patrona dönüşebilecek birini bulmayı çok ister. Liderlik, kişisel gelişim, insanları işe alma veya mentorluk yapma konusunda sahip olduğunuz herhangi bir deneyim, işe alım uzmanlarının ve yöneticilerin özgeçmişte görmek istedikleri en önemli unsurlardan biridir” dedi.

İşe alım uzmanlarının şirketin geleceğini düşündüklerini , bu nedenle başvuruda şirkete katacağınız katkıları belirtmeniz gerekmektedir.

Sizce başka hangi konular özgeçmişte öne çıkarır? Aşağıdaki yorum kısmından bu konudaki düşünce ve tavsiyelerinizi yazabilirsiniz.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Hepsi gereksiz çünkü hiç bir İK cv ye bakmıyor bile önce çalışanlarına soruyor etrafınızda tanıdık var mı diye