İnşaat Endeksi Açıklandı: Sipariş ve Güvende Gerileme Var
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İnşaat Endeksi Açıklandı: Sipariş ve Güvende Gerileme Var

İnşaat sektöründe beklentiler, yılın 2'nci yarısı için zayıflama gösterdi. Endeks az da olsa düştü.

Ekonomi 20 Tem 2022 16:02 0
İnşaat Endeksi Açıklandı: Sipariş ve Güvende Gerileme Var

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), kritik verileri açıklandı.

İMSAD tarafından yapılan açıklamada İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Haziran ayı verilerine yer verildi. Söz konusu verilere baktığımızda sektörde hareketlenmelerin yaşandığı bildirilirken yılın geri kalan günleri için beklentinin zayıfladığı görüldü. 

Söz konusu endekse baktığımızda Haziran ayında sınırlı bir gerileme olduğu görüldü. Faaliyetlerde yaşanan hareketlenme endeksi desteklerken beklenti ve güvende yaşanan zayıflama , endeksin düşmesine neden oldu. Mayıstan sonra sınırlı şekilde gerileme gösteren endeksi, Haziran ayında 0.05 puan düştü ve 74.76 puana kadar geriledi. 

İnşaatta maliyetlerin önceki aylara göre arttığını, yüksek mevsimin ve çalışma gün sayısının diğer aylara göre artması nedeniyle yaşanan bu artışın iç ve dış taleplerde artışlara neden olduğuna yer verildi. 

Mayıs ayında çalışma günleri azaltılmış, bu nedenle Faaliyet endeksi düşmüş, ancak Haziran ayında gün sayısının yeniden yükseltilmesi ile endekste suçrama görülmüştü. Olumsuz ekonomik duruma rağmen talebin fazla olduğunu ve ciroların arttığına yer verildi. 

Güven endeksine baktığımızda ise 0.63 puanlık bir azalma görüldü. Bu veriye göre Güven Endeksi, yılın ilk 6 ayında kırılgan ve zayıf seviyesinde kaldı. Faaliyetler hareketlendi ancak yeni bir ekonomik model denenmesi, savaş ve ekonomik sıjıntılar nedeniyle güven kaybının sürdüğü öğrenildi. 

Bu dönemde inşaat ve inşaat malzemeleri sanayisine güven , sınırlı ölçüde düştü. İhracatta ise güven seviyesi geriledi. İhracat siparişleri uzun süre sonra ilk defa geriledi ve Haziran'da 1.1'lik gerileme gösterdi. Aynı dönemde Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerde de sınırlı şekilde düşüş oldu. Maliyetlerin yüksek olması, yüksek sezona rağmen iç pazarda siparişler sınırlı kaldı. 

Gelecek 3 aydaki siparişlerde de azalma görüldü. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç