İngiltere'den de Faiz Artırımı Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İngiltere'den de Faiz Artırımı Geldi

İngiltere Merkez Bankası tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve faiz artırımı yapıldığı görüldü.

Dünya 22 Eylül 2022 15:02 0
İngiltere'den de Faiz Artırımı Geldi

İngiltere faizleri yine arttırdı: 14 yılın rekoru geldi.

Kraliçe II. elizabeth'in ölümü nedeniyle geçen günlerde yapılması planlanan politika faizi toplantısı bugüne ertelenmişti. Faiz kararı gününün gelmesi ile birlikte gözler Merkez Bankası'na çevrilmişti. İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan son dakika açıklamasında , Para Politikası Komitesi toplantısından 50 baz puanlık faiz artırım kararı çıktığına yer verildi. Politika faiz ibu artırımla 1.75 seviyesinden 2.25 seviyesine çıkarıldı. Bu artırım ile birlikte İngiltere'de faizler, 2008 senesinden bu yana en yüksek seviyesine kadar tırmandı.

9 üyeli Para Politikası Kurulu'nda faiz artırımı için oy birliği vardı ancak faiz artırımının miktarında ayrışma vardı. 5 kişi 50 baz puan faiz artırımı talep ederken 3 isim 75 baz puan, 1 isim ise 25 baz puanlık faiz artırımı istedi. 

75 baz puan faiz artırımı isteyen üyeler şu şekildeydi: Haskel, Mann ve Ramsden. Dhingra ise tek 25 baz puan faiz artırımı yapılmasını isteyen üyeydi.

Ağustos ayında yapılan Politika toplantısında enflasyonun Ekim ayında yüzde 13.3 seviyesine kadar çıkarak tepe yapacağı belirtilmişti. Bu ay yapılan açıklamada ise tepe için Ekim ayı hedef gösterildi ve bu sefer beklenti yüzde 11'in hemen altı olarak verildi.

BoE tarafından yapılan açıklamada enflasyonun düşmeye başlamadan önce birkaç ay boyunca yüzde 10'un üzerinde kalacağını , ancak daha sonra tek hanelere düşeceğini bildirdi. 

Bir diğer beklenti ise büyümede oldu. Açıklamada 3'üncü çeyrek büyüme beklentisinin ekside olduğuna yer verildi. Büyüme beklentisi -0,1. Daha önce -0.4'tü. Bu beklenti gerçekleşirse İngiltere ekonomisi iki çeyrek üst üste eksi büyümüş ve teknmik olarak ressesyona girmiş olur.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç