İngiltere'de 42 Yılın Rekor Enflasyonu Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İngiltere'de 42 Yılın Rekor Enflasyonu Geldi

Son dakika haberi: İngiltere'de enflasyon rakamları çift hanelere çıkarak 42 yılın rekorunu kırdı.

Ekonomi 17 Ağu 2022 09:32 0
İngiltere'de 42 Yılın Rekor Enflasyonu Geldi

İngiltere'de 40 yılın en yüksek enflasyonu geldi. Çift hanelere kadar çıkan enflasyon durumun daha da kötüye gittiğini gösterirken Merkez Bankası'nın daha sert faiz artırımlarına gidebileceği aktarılıyor.

İngiltere'den son dakika haberi geldi. Gelen açıklamada İngiltere'de enflasyondaki artışın Temmuz ayında da devam ettiği görüldü. Açıklanada enflasyonun senelik bazda yüzde 10.1 seviyesine kadar çıktığı ve çift hanelere ulaşarak 1982 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördüğü bildirildi.

Bloomberg 'in anketine katılım gösteren ekonomistlerin beklentisi , yıllık enflasyonun yüzde 9.8 seviyesinde gelmesi yönündeydi. Ancak açıklanan rakam beklentilerin 0.3 puan üzerinde oldu. 

Aylık bazda bakıldığında ise İngiltere'de tüketici fiyatları önceki aya göre yüzde 0.6 'lık bir artış gösterdi. Bu rakamda ise beklenti yüzde 0.4 seviyesindeydi. 

Çekirdek göstergelerde de yükseliş devam etti. Temmuz ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 6.2 seviyesinde olurken bu rakam Haziran ayında yüzde 5.8 seviyesindeydi. Bloomberg anketinde analistlerin çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 5.9 seviyesindeydi.

Bu veri beklentinin 0.1 puan aşağısında geldi. 

FAİZ ARTIRIMLARI GELMİŞTİ

Ülkede enflasyon artışı devam ederken İngiltere Merkez Bankası, parasal sıkılaşmaya giderek agresif faiz artırımları ile dizginlemeye çalıştı. BoE , Ağustos ayında yaptığı toplantıda faizleri 50 baz puan daha arttırdı ve yüzde 1.75 seviyesine çıkardı. 

Bu artırımla birlikte ülkede faizler, 27 yılın en yükske seviyesine kadar çıktı.Merkez Bankası ise bir resesyonun olası olduğunu ve 1 yıldan fazla sürebilecek resesyona hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. 

EKİM'DE DAHA DA YÜKSELECEK

Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte enflasyonun Ekim ayında yüzde 13.3 seviyesine çıkması bekleniyor.  2023 yılında da yüksen enflasyonun etkili olacağı belirtiliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç