IMF'den Türkiye İçin Karamsar Tablo: İşte Dolar Tahmini
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

IMF'den Türkiye İçin Karamsar Tablo: İşte Dolar Tahmini

Son dakika haberi: Dolar kuru ile ilgili bir açıklama geldi ve IMF, Türkiye için karamsar tabloyu paylaştı.

Döviz 22 Nisan 2022 15:45 0
IMF'den Türkiye İçin Karamsar Tablo: İşte Dolar Tahmini

IMF'den dolar TL hakkında korkutan tahmin.

Uluslararası Para Fonu tarafından Türkiye ile ilgili bir değerlendirme raporu yayımlandı. Yayımlanan değerlendirme raporuna baktığımızda dolar TL  beklentisi ile bütçe açığı beklentisinin arttığı görüldü. Bütçe açığındaki artış ile ilgili kur korumalı mevduat hesabına yapılan devlet ödemesi neden olarak gösterildi. 

19 Nisan tarihinde bir rapor yayımlayan IMF, dünya ülkelerinin ekonomilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna baktığımızda Türkiye detayı dikkatleri çekiyor.

BEKLENTİ ARTTI: BÜTÇE AÇIĞI NE KADAR BEKLENİYOR?

Ekim 2021 'de bir rapor yayınlayan IMF, Türkiye'de 2022 yılında 430 milyar liralık bir genel bütçe yönetim açığı beklediklerini ön görmüştü. Bu hafta yayımlanan raporda bu beklenti hemen hemen iki kat arttırıldı. Buna göre bütçede beklenen açığın 782 milyar lira seviyesine çıktığı öğrenildi.

Genel bütçe açığının milli gelire oranı ise daha önce 5.6 olarak açıklanmışitı. Ancak yeni beklentiye göre açığın milli gelire oranının yüzde 6.9'a çıktığına yer verildi. 

2023 YILI BÜTÇE AÇIĞI BEKLENTİSİ 2 KATTAN FAZLA ARTTI

IMF tarafından yapılan son dakika açıklamasında 2023 yılı için Türkiye'de bütçe açığı beklentisinin rekor düzeyde olduğuna yer verildi. Daha önce yayımlanan raporda bütçe açığının 522 milyar olarak beklendiği belirtilirken yeni raporda, önümüzdeki sene 1 Trilyon 218 milyar TL'ye yükseldi. 

Sözcü Gazetesi'nden Emre Deveci tarafından yayımlanan haberde bütçe açığı beklentisinin ciddi şekilde artmasının KKM'ye yapılacak ödemelerden kaynaklandığını söyledi.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ AÇIKLANDI

Söz konusu ekonomik görünüm raporunun devaına baktığımızda doğrudan bir dolar kuru tahmini yer almadığı görülüyor. Fakat hem dolar hem de TL olarak milli gelir tahminleri yayımlanıyor. Bu rakamlara baktığımızda ise kastedilen ortalama kur beklentisi de hesaplanmış oluyor. 

Söz konusu bilgilere göre geçen sene bir hesaplama yapıldığında doların 8.87 olacağına yer verilmişti. Bu sene ise dolar kuru için 16.37 TL beklentisinin oluştuğuna yer verildi. 

Şu sıralar dolar kuru 14.74 TL seviyesindeseyrediyor. Geri kalan zamana baktığımızda dooların 2 lira civarında yükselmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra diğer ekonomistler de aynı şekilde doların yükselmesini beklediklerini ifade ediyor.

Haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com yatırım tavsiyesi vermez. Yatırım tavsiyesi sadece yatırım uzmanları tarafından verilir. Sadece bilgilendirmek amaçlıdır. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç