IMF'den dolar TL tahmini geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

IMF'den dolar TL tahmini geldi

Son dakika haberi geldi: Gelen haberde dolar kurunda adil değer ve seçim sonrası doların yönü hakkında değerlendirmeye yer verildi.

Döviz 29 Nisan 2023 08:53 6
IMF'den dolar TL tahmini geldi

IMF'den bir son dakika açıklaması yapıldı: Dolar TL'de adil değer ve tahmin açıklandı.

Uluslararası Para Fonu'ndan Dolar TL hakkında bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada hesaplanan adil değerin 21 olduğuna yer verildi.

Önceki gün yayınlanan Küresel Makro Görünümler raporunda Dolar TL kurunda Türkiye'nin cari açığını kapatmak için gerekli görülen kur seviyesinin 21 lira olduğuna yer verilirken bunun piyasa tahminlerine göre oldukça iyimser kaldığına yer verildi.

IIF Başekonomisti Robin Brooks ve Latin Amerika Araştırma Başkanı Martín Castellano, Doğu Avrupa ve Türkiye Araştırma Başkanı Uğraş Ülkü ve ekonomist Jonathan Fortun isimlerinin imzaları ile yayınlanan rapora baktığımızda, gelecek günlerde yapılacak seçimlerin Türkiye'nin krediye dayalı büyüme modelinin sonu olabileceğine ve bunun TL'ye olumlu yansıyacağına yer verildi.

Rapora baktığımızda piyasa hissiyatının hesaplanandan daha fazla düşüş bekliyor. Yaklaşan seçimlerin ülkenin krediye dayalı büyüme modeline son verme aşamasını hazırlarsa bu durum TL'nin toparlanmasında katalizör işlevi görebilir.

TL'nin adil değerinin 21 lira olduğunun belirtildiği raporda, "Türk lirası için ölçtüğümüz adil değer, geçmiş dönemlerde tekrarlanan kredi genişlemelerinin cari açığı genişletmesinden dolayı kademeli olarak zayıflamıştı" denildi.

KARAMSAR HAVA VAR

Seçim sonrası dolarda beklentilerin çok yüksek olduğu, piyasalarda doların çok yükselmesinin beklendiğinin belirtildiği açıklamada, "Piyasalar da önümüzdeki ay yapılacak seçimler öncesinde Türk lirası konusunda çok olumsuza döndü ve çoğu kişiye göre Dolar/TL bizim hesapladığımız seviyenin çok üzerinde fiyatlanacak. Bu karamsarlık, cari işlemler açığındaki hızlı genişleme ile bu genişlemenin altında yatan itici güçlerin ve devalüasyon beklentilerinin artmasından dolayı anlaşılabilir bir durum" ifadelerine yer verildi.

Raporda değerlendirmenin devamında, "Dolar/TL’de 21 seviyesinin biraz üzerine çıkmak kesinlikle mümkün olsa da, piyasadaki kötümserliğin aşırı olduğunu düşünüyoruz. Böyle düşünmemizin nedeni, önümüzdeki ay yapılacak seçim sonrası Türkiye’nin cari açığı genişleterek Lira’yı bir devalüasyon döngüsüne sokan ‘krediye dayalı büyüme modeli’ne son verme potansiyeli" denildi ve "Bu krediye bağımlı büyüme modelinin sona ermesi, TL için olumlu olacaktır ve adil değer tahminimizi güncellememizi sağlayabilir" değerlendirmesine yer verildi.

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Milletin aklı ile dalga geçmekten vazgeçin
Ziyaretçi 11 Ay Önce
3600 den1/4 den emekli olan tüm emekliler yararlanmalidir bu ülkede memur olarak sadece polis İmam öğretmen hemşire mi var
Ziyaretçi 12 Ay Önce
50 aslinda
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Bu saatten sonra doları euroyu altını kimse tutamayacak
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Doların şu an yükselmesinin nedeni hükümetin yaptığı yardım ve teşviklerin karşılıksız olarak basılan paralardan kaynaklandığını düşünüyorum.