İlber Ortaylı'dan yabancılara ev satışı yorumu: Böyle enayilik olur mu?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İlber Ortaylı'dan yabancılara ev satışı yorumu: Böyle enayilik olur mu?

Ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı bir son dakika açıklamasında bulundu ve yabancılara ev satışının enayilik olduğunu söyledi.

Emlak 25 Ocak 2023 18:29 0
İlber Ortaylı'dan yabancılara ev satışı yorumu: Böyle enayilik olur mu?

İlber Ortaylı'dan yabancılara ev satışı hakkında açıklama: Enayilik.

24 Ocak 1993’te öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990’da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölüm yıldönümlerini belirleyen 24 -31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Muratpaşa Belediyesi bir etkinlik düzenledi ve etkinliğe Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

Birçok isim bölgeye gelerek programa katılırken gelenlerin salona sığmadığı bildirildi.

90'lardan bu yana 20 yılda verilen basın kurbanlarının geçen yıllara oranla sayıca çok kalabalık olduğunu söyleyerek açıklamasına başlayan İlber Ortaylı, “Öldürülenler muhtevaca da hakikaten bu memleket için büyük bir kan kaybı olmuştur” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Uğur Mumcu, bir yerde Türkiye'yi uyaran ve uyandıran bir insan. Bir sabah arabasına binerken evinin önünde, şimdi Uğur Mumcu Caddesi olan yerin paralelindeki sokakta uçurdular. Oraya karısıyla da bilebilirdi. Çocuğuyla bilebilirdi. Kör bir terör tamamıyla. Ama bu olay bir başlangıçtı. Bu olaylar bence çok daha vahimdir. Türkiye'de demokrasi açısından, fikir hürriyeti, insanların yaşam bakımından düşünülecek şeyler değildir”

ÇOK PARTİLİ DÖNEMDE SON 40 YIL İYİ BİR İMTİHAN VERMEDİ

Türkiye’nin çok partili hayatın son 40 yılında iyi imtihan veremediğini söyleyerek sözlerini sürdüren Ortaylı, “Bunu söylemek zorundayız. Bunu söylüyorum ama insan hayatında da toplum hayatında da böyle şeyler olur. Topallamalar çok olur. Ümit kırmanın gereği yok, akıllıca hareket etmek zorundasınız” dedi.

Ortaylı açıklamasında, “80’lerde beliren beleşçi bir karakter tipi çıktı ortaya. Yani beleşe alışıyorsun. Nepotizme alışıyorsun. Şu veya bu şekilde iş buluyorsun, onun bunun hakkını yemeye alışıyorsun. Bunlar ahlak ama bir mekanizma bu. Çok önemli. Ve buna göre bir basın doğuyor. Buna göre bir tırtıkçı yapılanma doğuyor. Buna göre bir akademik bünye doğuyor. Türk toplumu ikmale kaldı. Şimdi ikmalde nasıl düzenleyeceğiz, onu düşünün. Bu çok önemli bir şey. Bazı şeyleri düzenleyemezsek, vatandaş inisiyatifini ele alamazsak, kendimizi ispat edemezsek, göstermezsek basit mahalle içi, aile içi dedikoduların dışında daha çok sesini duyuracak bir topluma dönüşemezsen böyle" dedi.

YABANCILAR ARAZİ ALIYOR EV ALIYOR

Yabancılara mülk satışına değinen Ortaylı, “Güzel bir Antalya var. 40 sene evvel böyleydi bu. 40 yılın içinde önce olur olmaz yere herifler bina yapıyorlar. Hiç kimse de ‘Bu herif bu binayı buraya niye yapıyor? Bu benim tabiatımı kirletiyor. Ben buraya tabiat için geldim.’ demiyor. Böyle bir tuhaf bir toplum. Bunu okumuşu da böyle cahili de böyle. Sonra adam oturuyor, arazi satıyor, ev satıyor. Türk olmayana. ‘Türk olmayana’ dediğim vatandaş. Bunun niye yapıyor? Kimse sesini çıkarmıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

ÇOK KORKUNÇ BİR ÜLKE OLDU

AB ülkelerinde bile ev satışının bu kadar kolay olmadığını söyleyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Ortaylı, “Evinde oturamıyorsun, ev alamıyorsun. Çok korkunç bir ülke oldu. Urfa'da arazi alıyor. Böyle bir enayilik olur mu? Sen orayı sulamak için 2 nesil enflasyonda yaşamışsın. Keban Barajı, Atatürk Barajı yapacağım diye. Onlar beleş olmuyor. Enflasyonda yaşadık. Ve buna ses çıkarmıyorsun yani böyle bir ortamda tabii ki basın ilgilenmiyor böyle olaylarla” dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç