İlber Ortaylı: 'Ezanın yeniden Arapça okunması teklifini CHP verdi'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İlber Ortaylı: 'Ezanın yeniden Arapça okunması teklifini CHP verdi'

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı'dan bir son dakika açıklaması geldi. Ortaylı açıklamasında ezanın Arapça okunması teklifini CHP'nin verdiğini söyledi.

Kültür Sanat 11 Mart 2023 15:59 0
İlber Ortaylı: 'Ezanın yeniden Arapça okunması teklifini CHP verdi'

İlber Ortaylı: Ezanın Arapça okunması kanun teklifini CHP verdi.

Baro TV ekranlarında yayınlanan bir programa konuk olan ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, dikkat çeken ifadeler kullandı. 

Türkiye'de zamanında Türkçe okutulan ezan hakkında açıklama yapan Ortaylı, Türkçe'den tekrar Arapça ezana dönülmesi teklifinin CHP tarafından verildiğini söyledi ve "Türkçe ezandan tekrar Arapça ezana dönülmesi için verilen kanun teklifi, Demokrat Parti’nin değil CHP’nindir. Öbürü onu devam ettirmiştir" ifadelerini kullandı.

Ortaylı yaptığı açıklamada ezana geri dönülmesine karşı çıkanların da olduğunu bildiren Ortaylı, Celal Bayar'ın bu tarafta olduğunu söyledi. "CHP’de karşı çıkanlar olduğu gibi DP’de de oldu. Kim DP’de karşı çıkan? Celâl Bayar" diyerek açıklamasına başlayan Ortaylı, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi ezan. Ezanın Türkçesinin okunmamasın, Arapçasının okunmasının yasak olmaktan çıkarılması, bu konudaki kanun teklifi Demokrat Parti'nin değil CHP'nindir. Öbürü onu devam ettirmiştir. CHP'de karşı çıkanlar olduğu gibi tabi DP'de oldu. Kim o DP'de karşı çıkan? Menderes değil, Menderes böyle çok suya giden adamdı. Menderes ideolojik bakımdan tabula rasa bir adamdır. Hırsız değildir. Çok çalışkandır. Herkes kadar o da memleketi sever ama tabula rasadır. Celal bey çok şedid bir İttihatçıdır. Bu konuda çok sert davrandı. Hatta İsmet Paşa'dan bile. Ve birtakım partililer vardı orada böyle çok şedid. Daha da enteresanı o sıra Millet Partisi'ne giren adamın yani bizim eski Milli Eğitim Bakanı'mız olan Cavid Beyin İnkılap tarihi yazan Profesör o daha da şiddetli davranmıştır. Çok laiklik taraftarıydı bunlar. Böyle geçmiştir. Çünkü CHP ideolojik bakımdan tek bir Monolit parti değildir. Maalesef grup zabıtları elimizde yok. Çok azı var ve hiç yayınlanmıyor"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç