'İkinci El Araca Satış Kısıtlaması Fiyatları Arttıracak'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

'İkinci El Araca Satış Kısıtlaması Fiyatları Arttıracak'

2. El araç piyasasında fiyat istikrarını getirmek için bugün gelen düzenleme hakkında dikkat çeken değerlendirme geldi.

Taşıt 16 Ağu 2022 09:39 2
'İkinci El Araca Satış Kısıtlaması Fiyatları Arttıracak'

"Araç fiyatları artacak."

16 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir karar yayımlandı. Yayımlanan karara baktığımızda 2. el araba piyasasına devlet müdahalesinin geldiği ve müdahale ile artık sıfır araç alan galericilerin bu araçları 6 ay geçmeden, 6 bin km yol yapmadan satışa çıkaramayacağı görüldü.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme şu şekilde:

"GEÇİCİ MADDE 2- (1) İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.

(2) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının 15/9/2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması halinde birinci fıkra uygulanmaz.”

Düzenlemeye baktığımızda bunun 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacağı görüldü. Ticaret Bakanlığı, gerek görmesi halinde bu süreyi 6 ay daha uzatabilecek.

FİYATLARI DÜŞÜRMEYECEK ARTTIRACAK

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gazeteci Emre Özpeynirci, bu düzenlemenin fiyatları düşürmeyeceğini, aksine daha da arttıracağını söyledi. Açıklamasında Özpeynirci, "Fiyatlar düşmez, artar‼️ 6 ay ve 6 bin km satış yasağı ancak arzı duşürür. Arz düşüp talep aynı kalırsa ki kalır, fiyatlar düşmez, artar. Piyasada regüle edilmek istenilen al-sat şahıslar üzerinden yapılıyordu.Galeriler bir nevi komisyoncu.  Yani bu işin önü böyle kesilmez" ifadelerini kullandı. 

"Düzenlemeyi duyduğumdan beri aynı şeyi söylüyorum ama soranlar için tekrarlayayım istedim."

BU TAKTİKLE YİNE YAPARLAR

Bilindiği üzere bu düzenleme şahıslar için geçerli değil sadece galericiler için geçerli. Açıklamaya gelen yorumlara baktığımızda ise galericilerin eş dost arkadaş üzerine bu şekilde araç almaya devam edeceği yorumları yapıldı.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Gereksiz düzenleme, şahıslar üzerinden devam ederler
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
O zman bu düzenleme şahıslar içinde gelmesi lazım yoksa vatandaş alır galeriye satar sade vatandaşta 6 ay satamayacak aslında.