İki Dev Banka İflas Etti İddiası: Milyonlar Parasını Çekmeye Başladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İki Dev Banka İflas Etti İddiası: Milyonlar Parasını Çekmeye Başladı

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Deutche Bank ve Credit Suisse'nin iflasın eşinde olduğu iddia edildi.

Bankalar 2 Ekim 2022 21:25 0
İki Dev Banka İflas Etti İddiası: Milyonlar Parasını Çekmeye Başladı

Avrupa'nın en büyük yatırım bankalarından Deutche Bank ve Credit Suisse'nin iflasın eşinde olduğu iddia edildi.

Rusya'ya karşı başlattıkları yaptırımlar sonrası enerji kriziyle boğuşan Avrupa yeni bir kriz tehlikesi ile karşı karşıya Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Deutche Bank ve Credit Suisse'in hisseleri 2008 krizi seviyelerinin dahi altına düştü. İki bankadaki durum sonrası uzmanlar, 15 Eylül 2008'de yaşanan Lehman iflasına dikkat çekti.

HİSSELER 2008 KİRİZİNİN ALTINA DÜŞTÜ

İki bankanın hisselerinde başlayan düşüş sert bir şekilde devam ederken, Deutche Bank & Credit Suisse hisseleri 2008 Krizi seviyelerinin dahi altına düşmüş durumda. Uzmanlar yaşanan durumla ilgili olarak 'Lehman 2.0?' olacak şeklinde sorular soruyor? (Lehman Brothers olayı: 15 Eylül 2008 tarihinde iflasını açıklamasıyla 613 Milyar USD borcu ile ABD tarihinin en büyük iflası meydana geldi.)

Bazı uzmanlara göre iflas risklerinin bile bulunduğu iddia edilirken, sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre ise; Papa Francis Vatikan’ın tüm finansal varlıklarının içlerinde ağırlıklı olarak Credit Suisse ve Deutsche Bankın da bulunduğu kuruluşlardan Vatikan bankalarına çekilmesi talimatını verdiği yönünde.

KURTARMAK İÇİN KÜÇÜLME PLANI

Öte yandan Credit Suisse yönetimi, zor durumdan kurtulmak için Credit Suisse’yi küçültmeyi planladıkları söyleniyor. Banka yöneticileri 27 Ekim’de ana hissedarlara küçülme planı sunulacak. Uzmanlar, yaklaşık 900 milyar dolarlık kaldıraçlı işlem taşıdığı tahmin edilen bankanın şu an için bankanın normale dönme şansını çok zayıf gördükleri dile getiriyor.

LEHMAN OLAYI NEDİR?

15 Eylül 2008 tarihinde iflasını açıklamasıyla 613 Milyar USD borcu ile ABD tarihinin en büyük iflası meydana geldi. İngiliz Barclays bankası, Lehman Brothers'a ait ticari işlemler ve yatırım bankalarının bir kısmını 1.75 milyar dolara satın aldı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç