İhbar Edene Devlet 11 Milyon TL Verdi: Asılsız İhbar Patladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

İhbar Edene Devlet 11 Milyon TL Verdi: Asılsız İhbar Patladı

Son dakika haberi: Gelir İdaresi Başkanlığı'nın muhbirlere ödediği ikramiyeler Sayıştay raporunda yer aldı.

Finans Magazin 6 Ekim 2022 09:02 1
İhbar Edene Devlet 11 Milyon TL Verdi: Asılsız İhbar Patladı

Gelir İdaresi muhbirlere 11 milyon lira para ödemiş.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2021 yılı mali hesapları üzerinde yapılan inceleme sona erdi. Sayıştay tarafından yapılan incelemelere bakıldıığında bazı kişlere muhbirlik başlığında ciddi paralar aktarıldığı görüldü. Geçen sene muhbirlere toplamda 11 milyon liradan fazla ödeme yapıldığı belirtildi. 

Sayıştay tarafından yapılan denetimlere bakıldığında vergi ihbar müessesesinin etkin şekilde yürütülemediğini fark etti. Bu kapsamda muhbirlere ödenen ikramiye uygulamasının beklenilen yararı sağlamadığı ve bu alanda etkinliğin sağlanması için yeterli şekilde kontrol mekanizması olmadığı aktarıldı.

Birgün Gazetesi'nden Mustafa Bildircin'in kaleme aldığı yazısında Gelir İdaresi tarafından muhbirlere ödemesi yapılan ikramiyelerin geçen sene ciddi seviyelere ulaştığı görüldü. 2021 senesinde muhbirlere toplamda 11 milyon 618 bin 287 lira ihbar ikramiye ödemesi yapıldığı , ancak bunun karşılığında yapılan vergi tahsilatının istenilen düzeyde artmadığına yer verildi. 

Farklı şehirlerde ve vergi dairelerine bağlı mükellefleri ihbar eden bazı kişilere çok defa ikramiye ödemesi yapıldığı bildirilirken söz konusu raporda Sayıştay denetçisinin “Bu tablo göstermektedir ki muhbirlik, bazı kimseler tarafından adeta meslek gibi icra edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Sayıştay raporunda muhbirlik ikramiyelerinin asılsız ihbar sayısının da artmasına yol açtığını gösterdi ve “Bu bir teşvik mekanizması olmaktan uzak olup, bazı şahıslar için yeni bir gelir unsuru haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

Finans7.com'u takip ederek gündem haberlerinden haberdar olabilirsiniz.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bizden giden paralara bak