Hisselerde, halka arzlarda manipülasyon şüphesi: Borsada neler oluyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Hisselerde, halka arzlarda manipülasyon şüphesi: Borsada neler oluyor?

Borsada son dakika haberi geldi. Gelen açıklamada manipülasyon şüphesine dikkatler çekildi.

Borsa 26 Ara 2023 0
Hisselerde, halka arzlarda manipülasyon şüphesi: Borsada neler oluyor?

Borsada son dakika haberi geldi: Büyük manipülasyon iddiası gündem oldu.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Cabir Turgut bugün kaleme aldığı yazısında borsadaki manipülasyon iddialarını gündeme taşıdı. İki hafta önce 8 bin seviyesini geçen borsa, daha sonra hızlı şekilde geri çekilmiş ve geçen haftayı yüzde 5.4 düşüşle kapatmıştı. Dün de ciddi şekilde düşen Bist100 endeksi, 7 bin 208 seviyesine kadar çıktı.

Yabancıların girdiği Türkiye piyasasında CDS priminin 275 puan altına kadar gelmesi ile iyimser hava artmıştı.Ancak bu olumlu havaya rağmen borsada yaşanan düşüşler dikkatleri çekmişti.

MANİPÜLASYON NASIL YAPILIYOR?

Turgut bugün kaleme aldığı yazısında birçok uzmanın borsada manipülasyon olduğunu söylediğini aktardı. Yatırım yapan milyonlarca kişinin paraları, birkaç manipülatör grubun hisse bazlı yaptığı operasyonlarla iç ediliyor.

SPK'nın yakından izlediği bu kişiler, likiditesi düşük hisseler üzerinden kurdukları tuzakla servetlerine servet katıyor.

Borsada son dönemde yaşanan sert hareketliliğin hacimsiz kağıtların bilinçli şekilde yükseltilmesi sonucu yaşandığını söyleyen uzmanlar, hisse oyununda özellikle halka arz olan şirketler hedef tahtasına oturtuluyor ve bu şekilde küçük yatırımcıların ellerindeki avuçlarındakinin alındığına yer verildi.

ÖNCE SOSYAL MEDYADAN ŞİŞİR, SONRA KY'NİN ELİNDEKİ PARAYA GÖZ DİK

Özellikle sosyal medyada bazı hisselerin yükseleceğini söylüyorlar, daha sonra bu söylenti ile küçük yatırımcıları hisseye yönlendiriyorlar. Daha sonra yüksek fiyattan ellerinden çıkarıyorlar. Küçük yatırımcılar ise zarar ettikten sonra panik satışları yaparak zararına mal satıyor. Daha sonra bu isimler, hisse düşünce yeniden alıma dönüyor ve yine küçük yatırımcıların elindeki parayı alıyor.

HALKA ARZLAR EKSİYE DÖNDÜ

2023 yılında 54 şirket halka arz olurken yatırımcı tarafında rekorlar kırıldı. Ancak son dönemlerde halka arz olan şirketler, halka arz fiyatının altına düşüyor. 

Geçen gün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, SPK ve BIST'e çağrı yaparak, "Devletimizin tüm imkanları bu süreçte sizlerin emrinde" dedi ve manipülasyona karşı kararlılık vurgusu yaptı.

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7 borsa hisse finans araçları ve herhangi bir yatırım aracı hakkında yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç