Herkes Yanlış Bir Biz mi Doğru Yapıyoruz, Neden Faizler Artmıyor? Sorusuna Şahap Kavcıoğlu'ndan Cevap
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Herkes Yanlış Bir Biz mi Doğru Yapıyoruz, Neden Faizler Artmıyor? Sorusuna Şahap Kavcıoğlu'ndan Cevap

Tüm dünyanın enflasyonla mücadele için faiz arttırdığını, ancak Türkiye'nin sabit tuttuğu, bunun nedeninin ne olduğu sorusu Merkez Bankası Başkanı'na soruldu.

Son Dakika 28 Tem 2022 13:09 0
Herkes Yanlış Bir Biz mi Doğru Yapıyoruz, Neden Faizler Artmıyor? Sorusuna Şahap Kavcıoğlu'ndan Cevap

Herkes faiz arttırırken biz neden arttırmıyoruz? Sorusuna cevap.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün bir basın toplantısı düzenledi ve enflasyon beklentisini kamuoyuna duyurdu. Açıklamada Kavcıoğlu yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 42 'den yüzde 60.4'e çıktığını söyledi. 

FİYATLAR NE ZAMAN NORMALLEŞECEK?

Normalleşme ne zaman sorusuna Kavcıoğlu şu şekilde cevap verdi:

"Türkiye'nin potansiyeli sadece kur politikasıyla değerlendirmemek lazım, bizim odaklandığımız konu enflasyon. Aldığımız kararlar ve ekonomik politikalarla ekonomi yakın zamanda toparlanacak ve bu aydan sonra yükseliş eğilimini bırakarak düşüş eğilimine girecek. Baktığınızda gıda sektörü çok iyi konumda, tarım çok iyi gidiyor ve turizm de çok iyi"

Kavcıoğlu açıklamasında bu aydan sonra enflasyondaki yükselişin düşüşe gireceğini söyledi. Kavcıoğlu düşüşle birlikte yıl sonu enflasyonun, beklentilerin de altında olabileceğini söyledi.

Döviz kurunun tutulması için döviz satıldığı sorusuna Kavcıoğlu şu şekilde cevap verdi: "Dünyadaki bütün merkez bankalarının ödeme sorunlarını yaşadığını hepimiz biliyoruz, yaşıyoruz. Ama TCMB bu konuda hiç bir zorluk çekmedi. Rezervlerimiz geçen sene de bu sene de aynı seviyede. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ödeme ve borçlarını ödedi, ödüyor ve ödeyecek. Rezervlerimize girişlerimiz çok iyi durumda. Dönemlere göre inişli çıkışlı ve ancak artmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de sıkıntı görmüyoruz daha da iyi olacağını düşünüyoruz."

"TÜM MERKEZ BANKALARI FAİZ ARTIRIYOR BİZ NİYE ARTIRMIYORUZ?"

Basın toplantısında Medyascope'den ÖZgecan Özgenç tüm dünyanın faiz arttırdığını, bizim ise faizleri sabit tuttuğumuz konusuna değindi ve "Dünyada herkes yanlış yaparken biz mi doğru yapıyoruz yorumları yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası için politika faizinin bir politika aracı olmaktan çıkıp çıkmadığını sormak istiyorum." sorusunu sordu.

Kavcıoğlu bu soruya şu şekilde yanıt verdi: "Merkez Bankası'nın politika aracı politika faizi. Dünyada böyle bir yaklaşım yok. Politika faizini bir araç olmaktan çıkardılarsa aynı eleştiri bizim için de geçerli. Faizi bir politika aracı olarak kullanılmadığını söylemek doğru değil."

KİMİN DOĞRU YAPTIĞINI GÖRECEĞİZ

"Kimin doğru yaptığını zaman gösterir. Biz kendi ülkemizin dertleri içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay oturup karar veriyoruz. Yatırım, ihracat, üretim ve istihdam üzerine bir ekonomik modeli yürütüyoruz. Faiz konusunda ayrışıyoruz ama ekonominin olumsuz gelişmelere tepki veren olumlu gelişmeler konusunda da ayrışıyoruz. Türkiye sadece faiz konusunda ayrışmıyor olumlu anlamda Türkiye ekonomik verilerde de pozitif ayrışıyor. Faiz konusunda doğru karar verdiğimizi düşünüyorum. Bu kadar olumsuzluk içinde yatırımlarımızı artırmamız sonuçta ülke olarak ne kadar doğru hareket ettiğimizi herkes görecektir."

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç