Her 10 Kişiden 7'si Evini Kredi ile Geçindirebiliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Her 10 Kişiden 7'si Evini Kredi ile Geçindirebiliyor

Son dakika haberi: CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada her 10 kişiden 7'sinin evini kredi ile geçindirdiğini söyledi.

Finans Magazin 10 Ekim 2022 09:32 0
Her 10 Kişiden 7'si Evini Kredi ile Geçindirebiliyor

10 aileden 7'si kredi ile geçiniyor.

Yüksek enflasyon, TL'de yaşanan değer kaybı, dünyada yaşanan tedarik sıkıntısı, enerji krizi derken vatandaşlar zor günler geçirmeye devam ediyor. Geçinmede sıkıntı çeken vatandaşlar, çareyi kredi çekmekte buluyor. 

Konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulunan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, vatandaşların kredi ile kredi kartı ile evini çevirdiğini söyleyereki, “Yurttaşların borcu 1.5 trilyona dayandı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yıl ocak-ağustos döneminde bankalara ödenen faiz 112.2 milyar lira oldu. Ödenen faiz tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre 38 milyar lira arttı” ifadelerini kullandı.

Takipteki borçlar dahil vatandaşların bankalara fv finansman şirketlerine olan borcunun 1 trilyon 337 milyar liraya çıktığını söyleyen Başevirgen, "Bunun 993 milyar lirası bireysel kredilerinden, 345 milyar lirası da kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 7.7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 8.8 milyar liralık artış yaşandı” dedi.

Başevirgen açıklamasının devamında, “36 milyon 362 bin kişinin kredi borcu var. Türkiye'de 25 milyon hane olduğu düşünüldüğünde her 100 haneden 70'i krediyle yaşıyor. Borç artık döndürülemez hale geldi” ifadelerini kullandı.

Bankaların altın bir çağ yaşadığını söyleyerek sözlerini sürdüren Başevirgen, “Bankacılık sektörü bu yılın ilk sekiz ayında net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 420.5 artırarak 252.2 milyar liraya çıkardı. Kamu bankalarının kârı da önceki yıla göre yüzde 509.7, diğer bankaların kârı ise yüzde 394.1 artarak rekor kırdı” dedi.

TAKİBE DÜŞEN KİŞİ SAYISI

Son verilere göre vatandaşların borcu 16 ile 23 Eylül haftasında 16.5 milyar lira daha arttı. Son 5 ayda borcun 225 milyar lira arttığını söyleyen Başevirgen, kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 659 bin,  kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının ise 538 bin olduğunu söyledi. Başevirgen açıklamasının devamında, "4 milyon 144 bin 303 kişinin borcunu ödeyemediği için yasal takipte" dedi.

Son dakika haberlerinden, gündem haberlerinden , finans, ekonomi, emlak, banka kredi haberlerinden haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç