Hem Faiz, Hem Konut Fiyatları Pahalı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Hem Faiz, Hem Konut Fiyatları Pahalı

Son dönemlerde ev almak tam hayal oldu. Özellikle düşük gelirli vatandaşların ev alma planları suya düştü. Hem evler pahalı hem kredi faizleri.

Emlak 20 Nisan 2022 17:34 0
Hem Faiz, Hem Konut Fiyatları Pahalı

Merkez Bankası'nın resmi sayfasından alınan verilere baktığımızda artık ciddi miktarda birikmiş paranız yoksa ev almak artık hayal oldu.


Kiraların rekor kırdığı bugünlerde vatandaşlar, en büyük hayallerinden olan ev alma hayalini gerçeğe dönüştürmek için banka kredilerine müracaat ediyor. Ancak banka kredileri de artık çözüm olmuyor. Basit bir hesaplama ile artık bir kişi, bir ev almak istediğinde bir ev parası kadar faiz ödemesi yapıyor.


Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal kaleme aldığı yazısında kredi çekmek için bir kişinin aylık en az 21 bin lira civarında kredi ödemesi yapması gerektiğini belirtirken bu seviyenin altında kredi ödemesi yapmak için ciddi bir birikmiş paranızın olması gerekmektedir.


ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Çok eskiden değil bundan 2-3 sene önce asgari ücret alan bir kişi, 50 bin lira birikmiş parası varsa kendini biraz zorlayarak , iyi bir yerde olmasa da ev sahibi olabiliyordu. Ancak gelen son duruma baktığımızda değil ev sahibi olabilmek geçimini zor sağlıyor. Türk İş tarafından açıklanan verilere baktığımızda asgari ücretli işçi şu anda açlık sınırının altında. Açıklama, "TÜRK-İŞ mart ayı araştırması sonuçlarına göre Türkiye'de açlık sınırı 4 bin 928, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 TL" şeklinde. Bu açıklamaya bakacak olursak asgari ücretli, açlık sınırının 678 lira altında çalışıyor.


MERKEZ BANKASI HESABINA GÖRE BİR EV FİYATI

Merkez Bankası tarafından açıklanan metrekareye göre ev fiyatına baktığımızda 120 metrekare evin fiyatı 1 milyon lira seviyesinde.


Metrekareye göre ev fiyatları hesaplandığında İstanbul’da ev fiyatı daha da yukarıda. Bir metrekare ev 13 bin 836 lira. İstanbul’da 120 metrekare bir evin ortalama fiyatının 1 milyon 660 bin liraya çıktığı anlamına geliyor.


Bankaların konut kredisine baktığımızda ise en düşük kamu bankalarının faiz verdiği ve bunun da 1.29 seviyesinde olduğu görüldü. Şimdi bankalar expertiz değeri 500 bin liranın altında olan evler için değerin yüzde 90'ına kadar kredi veriyor. 500 bin liradan fazla olan evler için ise değerin yüzde 80'lik kısmı kredi olarak veriliyor.


İstanbul'da 120 metrekare bir ev almak isteyen kişinin en az 332 bin lira birikmiş parası olması gerekiyor. Bu kadar parası olmayan bir kişiye kredi çıksa bile en fazla 1 milyon 328 bin lira kredi çıkıyor ve kalan paranın bir şekilde tamamlanması gerekiyor.


KREDİ ÇEKEN YANDI

Hadi diyelim 332 bin lirası var ve onu ödeyip üzerine kredi çekti. Çekilecek 1 milyon 328 bin liralık kredi için 120 ay vadede ayda 21 bin 817 lira ödeme yapılmış olacak. O da en az faizle kredi veren kamu bankalarında. Özel bankalarda aylık ödeme tutarı 31 bin lirayı aşıyor.


120 ay vade ile bu krediyi çeken kişi, 10 yılın sonunda bankaya toplamda 2 milyon 700 bin lira ödeme yapmış olacak ve ev parası kadar kredi ödemiş olacak. Eğer krediyi özel bir bankadan aldıysanız toplamda 3.7 milyon lira ödeme yapacaksınız ve 1,5 ev kadar faiz ödemiş olacaksınız.




Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç