Hayatını Kaybeden Maden İşçilerinin Ailelerine Destek: Koşulsuz Aylık ve Prim Borçları Silinecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Hayatını Kaybeden Maden İşçilerinin Ailelerine Destek: Koşulsuz Aylık ve Prim Borçları Silinecek

Devletten madende hayatını kaybeden işçilerin ailelerine büyük destek geliyor. İşte son dakika haberinin detayları...

Haberler 29 Ekim 2022 10:11 0
Hayatını Kaybeden Maden İşçilerinin Ailelerine Destek: Koşulsuz Aylık ve Prim Borçları Silinecek

Son dakika gelişmesi...Devletten madende hayatını kaybeden işçilerin ailelerine büyük destek geliyor. Yaşamını yitiren maden işçilerinin ailerine hiçbir koşul aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak, prim borçlarının tamamı silinecek. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına kamuda 1 kişilik istihdam hakkı tanınacak. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Amasra'da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden facia ile ilgili soruşturma sürerken yapılan incelemeler neticesinde 25 kişi gözaltına alındı. Soruşturma devam ederken bir yandan da maden işçilerinin ailelerine yönelik desteğin kapsamı genişletildi. 2003 öncesi, 2014 sonrası sınırlaması da kaldırılırken kömür ve linyit madenlerinin yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen madencilerin ailelerine, hiçbir koşul aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak.

SİGORTA ŞARTI ARANMAYACAK

Ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmadan hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca ödenecek. Mevcut uygulamada SSK'lı çalışanlara ölüm aylığı bağlamak için 5 yıl sigortalı olma, 900 prim günü gerekiyor. Prim gününün fiili çalışmayla elde edilmesi zorunluluğu bulunduğu için borçlanma ile kazanılan günler dahil edilmiyor.

SGK’YA PRİM BORÇLARI SİLİNECEK

Yapılan düzenlemeyle madencilerin SGK'ya olan prim borçları da silinecek. Yürürlükteki düzenlemede çocuklarından anne babaya ölüm aylığı için her türlü kazanç ve irattan elde edilen gelirin asgari ücretin net tutarından daha az olması, SGK'dan aylık, gelir bağlanmaması gerekiyor. Artık bu kurallar uygulanmayacak. Hem ölüm aylığı, hem ölüm geliri bağlananlar yüksek olanın tamamını, düşük olanın yarısını alacak.

YAZILI TALEPTE BULUNULMASI ZORUNLU

Ölüm aylığı bağlatabilmesi için hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı talepte bulunmaları gerekiyor. Talepte bulunanlara, yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından geçerli olmak üzere gelir ve aylık bağlanacak.

KAMUDA İSTİHDAM

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınacak. Ölen kişinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilecek. İstihdam hakkından sırasıyla eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri yararlanacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç