Hangi şehirlerde deprem riski var? Türkiye'de deprem riski olan yerler açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Hangi şehirlerde deprem riski var? Türkiye'de deprem riski olan yerler açıklandı

Türkiye'de hangi illerde deprem bekleniyor? Fay hattının altından geçtiği bölgeler neresi? İşte gelen son dakika açıklaması.

Haberler 23 Şubat 2023 10:07 3
Hangi şehirlerde deprem riski var? Türkiye'de deprem riski olan yerler açıklandı

Türkiye'de en fazla deprem riski olan iller açıklandı.

KAhramanmaraş merkezli meydana gelen büyük iki depremden tüm Türkiye'nin tek gündemi deprem oldu. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar barınma, temel ihtiyaçlarını karşılamak için uğraşırken diğer illerde yaşayan vatandaşlar ise kendi illerinde deprem tehlikesi olup olmadığını araştırmaya başladı. Bunun yanı sıra vatandaşlar, oturdukları ev için dayanıklılık testi yaptırmaya başladı.

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaşanan deprem felaketi ile ilgili, "Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da, Hatay'ın kuzey ve içini ilgilendiren deprem oldu" ifadelerini kullandı ve şunları söyledi: "Güneye doğru Ölüdeniz fayı devam ediyor. Ölüdeniz fayı Hatay'dan itibaren Suriye sınırında Kızıldeniz üzerinden Lübnan ve İsrail Körfezi'nin geçip Kızıldeniz'e kadar devam eden bir fay. Yıkıcı deprem yaratma olasılığı yüksek olan bir fay. Mısır dahil Ortadoğu'da çok ciddi hasarlara neden olmuş. O bakımdan tehlike tamamen geçti diyemeyiz. Hatay geçmişe dayanan zengin kültürüyle, doğal güzellikleriyle gözbebeği olan bir ilimiz. Kahramanmaraş depremi ile yıkıldı. Hatay depremi ile ger kalan kısımlar da yıkıldı. Ölüdeniz depremi ile yine kırılırsa Hatay yine etkilenecek. Onun için alelacele Hatay için planlama ve çalışmalar yapılmadan aynı bölgeye benzer yapı sistemleriyle devam etmek çok doğru olmaz. Hatay önümüzdeki dönemde de maalesef yıkıcı depremlere maruz kalacaktır. Bu bakımdan rahatlamak doğru değil"

BÖLGEDE BİR DAHA BÜYÜK DEPREM OLACAK MI?

Yaşanan büyük deprem ile birlikte 400 kilometrelik fay hattının kırıldığı, Çetinkaya'dan Hatay'a kadar olan kısım Kahramanmaraş merkez olmak üzere, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay diyen Pampal, "Bu fayın kırılan kısmı bir daha kırılmayacak. Yüzyıllarca enerji biriktirecek. Kahramanmaraş'ta yapılaşmaya başlanabilir. Ancak benzer duyarlıklıkla başlanabilir" dedi ve "Bu yıkımların tek nedeni depremin uzun süreli olması değildi, depremin yüksek ivmeli olması değildi alüvyal zemin üzerine kurulmuş yerler olması idi. Biz betonarme, çok katl, ağır yapıyı ivmeyi üçle dörtle çarpacak alüvyal zeminlere yapıyoruz üstelik deprem yönetmöeliklerine uygun olmayacak şekilde inşa ediyoruz. Sonra da yıkıldık diye "Ah vah" ediyoruz. Bu bile bile lades"

DEPREM BEKLENEN BÖLGELER

Pampal açıklamasının devamında Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası enerji birikmesi olan yerler için, "Bir de kuzeyde ikinci 7,6'lık depremi yaratan fayın hemen kuzeyinde Nurhak civarında onunla kesişen Malatya fayı var. Orada da stres yoğunlaşması var o faya kuzeye doğru gidiyor sonra sağa dönüyor Ovacık fayı olarak devam ediyor. Karlıova-Erzincan arasındaki Yedisu fayı 1784'te kırılmış, orası ve Bingöl civarında kırılmamış birkaç parça daha var" değerlendirmesini yaptı.

Hakkari bölgesine uyarıda bulunan Pampal, "Arap levhası kuzeye doğru itiyor, Anadolu'yu sıkıştırıyor. Kabuk kalınlaşıyor. 40 km kalınlığında bir kabuğa sahip o bölge. Kuzey-güney yönlü sıkışma, ters faylar en büyük depremleri yaratır. Güneydoğu Anadolu bindirmesinin uç kısmı Hakkari'den geçiyor. Hakkari'de de deprem tehlikesi yüksek. Türkiye'nin deprem tehlikesi olmayan tek santimetrekaresi yok" dedi.

Pampal açıklamasının devamında, "1500 km'yi bulan bir Kuzey Anadolu fayı var. 1000 km'den daha uzun bir Doğu Anadolu fayı var. Batı Anadolu'da Ege graben sistemi dediğimiz faylar Muğla, Antalya, İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Uşak, Kütahya, Denizli, Afyon buraların hepsi normal fayların etkisinde.

Türkiye'de deprem olmayacak yer yok. Ölüdeniz fayının güneye doğru kırılma ihtimali daha yüksek. Denizaltında levha sınırındaki bir harekette Tsunami etkisi ve tehlikesi söz konusu olur. Kıbrıs yayında, deniz içinde deprem olursa Tsunami o zmn söz konusu olur ve Tsunami'den insanların kurtulması daha kolay. Deprem gibi saniyeler içinde gelmiyor. 15-20 dakikanız var kurtulmak için.

Tsunami olacaksa Ege ve Akdeniz'de olabilir. Afrika levhası ile Anadolu, batıda da Avrasya levhasının sınırında oluşacak 8 ve üzeri depremlerde söz konusu olur" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 14 Ay Önce
Herseyı bılıyonuzda bu depremı niye tahmin edemediniz TV cıkıp show yapıyon uz
Ziyaretçi 14 Ay Önce
Adana havzası ne durumda
Ziyaretçi 14 Ay Önce
Burda yazılana göre ülkeyi komple terk etmemiz lazım