Haberciliğin Ruhuna El Fatiha: Büyük Haber Siteleri, Bilerek Yanlış Yazılan Haberi Yayımladılar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Haberciliğin Ruhuna El Fatiha: Büyük Haber Siteleri, Bilerek Yanlış Yazılan Haberi Yayımladılar

Bir platformun yayımladığı sahte haber, kısa sürede birçok haber sitesinde yayımlandı. Bu durum da sahte haberlerin nasıl kısa sürede yayıldığını gösterdi.

Yaşam 23 Nisan 2022 22:22 0
Haberciliğin Ruhuna El Fatiha: Büyük Haber Siteleri, Bilerek Yanlış Yazılan Haberi Yayımladılar

Türkiye'de sahte haber yaptırmak işte bu kadar kolay.

 

Bir kuruluş, sahte bir haber hazırladı ve hazırlanan sahte haberi büyük haber kanallarına , internet sitelerine yolladı. Sahte olan haber, Slot ekibi tarafından hazırlandı ve haber kanallarına yollandı. Gönderilen haberdeki isimlerin hepsi yanlış isimler ve olmayan bir törenden bahsedildi. 

 

Haber sonrası bir açıklama yapan Slot ekibi, video ile anlattığı olayı, “Sahte bir haber hazırlamamıza rağmen, maalesef haberimizin kolayca yayınlanabildiğine şahit olduk. Türkiye medyasının trajikomik durumunu anlatan ‘Memleket Medyası’ yayında” şeklinde yayınladı. 

 

Diken'de yer alan haberde Sundance Film Festivali düzenlendiği ve düzenlenen törende bir Türk ekibinin ödül kazandığına yer verildi. İçeriğin kuvvetlendirilmesi için bazı isimler yazıldı. Yazılan isimlerin film sektörü ile alakası yok. Liverpool adlı takımın teknik direktörü Jurgen Klopp'un Amerikalı olduğu ve bir aktör olduğu, bunun yanı sura Sundance Enstitüsü adlı yerin kurucusu olduğuna yer verildi. Ancak Enstitünün kurucusu Amerikalı aktör Robert Redford isimli kişi. 

 

ASLINDA ÖDÜL 32 YIL ÖNCE ALINMIŞ

Söz konusu habere konu olay bundan 32 yıl önce meydana gelmiş ve Türk ekip , bundan 32 yıl önce ölen Yönetmen Alfred Hitchcock'tan almıştı. Ödülün Sundance Film Festicali'nde olmayan mockumentary kategorisinde verildiği kaydedildi. Söz konusu haber Habertürk , T24 ve daha bunun gibi birçok büyük haber sitesinde yayımlandı. 

‘Haber’, Habertürk, T24 gibi haber sitelerinde advertorial (haber görünümlü reklam) olarak yayımlandı.

 

Sahte haber şu şekilde verilmişti:

“ABD’nin Utah eyaletinde, Sundance Enstitüsü tarafından düzenlenen Sundance Film Festivali ödül töreninde, bir ödül de bir Türk ekibine gitti.

ABD’li aktör Jürgen Klopp’un kurucusu olduğu enstitünün en iyi Mockumentary Ödülüne, Slot Medya ekibi layık görüldü. Tolga Karaçelik’in 2018 yılında kazandığı ödülün ardından, Türkiye için bir kez daha gurur vesilesi oldu.

Özellikle son yıllarda yaptığı Mockumentary’ler ile öne çıkan Slot Medya’nın ödülü kazanması, film çevrelerinde sürpriz yaratmadı.

Ödülünü Alfred Hitchcock’un elinden alan Slot Medya yönetmeni Ümit Oktay Aymelek, şunları söyledi: ‘Açıkçası ödül bizim için sürpriz değildi. Kelebekleri izledikten sonra daha iyisini yapabiliriz dedik ve öyle de oldu. Bu ödülü usta gazeteci Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümünde almamız vesilesi ile tüm gerçek gazetecilere aramağan ediyorum. Başından sonuna kadar emek verip destek olan herkese teşekkür ederiz.’“

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç