Gıdada Fiyatları Düşürecek Hal Yasası'nın Detayları Belli Oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Gıdada Fiyatları Düşürecek Hal Yasası'nın Detayları Belli Oldu

Son dakika haberi: Yeni hal yasası TBMM'ye geliyor. Yeni düzenleme ile fiyatlar aşağı çekilecek.

Haberler 3 Mayıs 2022 10:05 0
Gıdada Fiyatları Düşürecek Hal Yasası'nın Detayları Belli Oldu

AK Parti'de hazırlıklar devam ediyor. Gelen son bilgilere göre yeni Hal Yasası yakın zamanda yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile gıdada fiyatlar önemli ölçüde düşecek.

Gıda fiyatları bugünlerde olduça can sıkıcı bir hal almıştı. Özellikle geçen ay domates 35 liraya biber 60 liraya, patlıcan 30 liraya kadar çıkarak tarihinin rekorunu kırarken vatandaşlar , ancan tane ile meyve sebze alabiliyordu. Marketler bile artık raflarda domatesleri patlıcanları tane ile tartarak etiketlemeye başlamıştı. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte fiyatlarda az da olsa gerileme yaşandı. Ancak hala pahalı olan bu fiyatlar, dar gelirlileri zor duruma düşürüyor.

 

Bu nedenle harekete geçen AK Parti, son 2 yıldır konuşşulan , ancak somut adımı hala atılamayan Hal Yasası için çalışmaları hızlandırdı. Daha önce çıksa gıdada bu kadar büyük krizin yaşanmayacağı hal yasası için detaylar da bellli oldu. Düzenleme ile gelecek yeni değişiklikler ve durumlar şu şekilde olacak:

Bundan sonra her ilde tek hal olmayacak. Farklı yerlere başka haller de açılabilecek. Arazi başta olmak üzere belediyelere bunun için birççok destek sağlanacak. Hal sayısının artması ile tekel kırılacak ve rekabet ortamı olacak. 

 

Bir halde bir kişinin birden fazla dükkanı var. Sektörden bazı isimler, bu kişilerin kimseye fırsat vermediğini , mafya düzeni gibi bir düzen oluşturulduğunu söyledi ve yeni açılacak hallede bir kişinin birden fazla yerinin olmayacağını söyledi. Yeni açılacak hallerde, eski halde yeri olanlar işşyeri açamayacak. 

 

Bundan sonra zincir marketler hallerden ürün alacak Tarladan ürün alarak piyasanın bozulmasına izin verilmeyecek.

 

Hal yasası ile üreticilerin ürünlerinin satışında bazı muafiyetler ve teşviklerin getirilmesi üzerinde duruluyor. KDV indirimi de bu kapsamda değerlendiriliyor. 

 

Yeni düzenleme ile artık hallerde belediyelerin ağırlığı daha da artacak ve denetimler sık sık yapılacak. Denetimlerle birlikte fahiş fiyat artışlarının önüne geçilecek.

 

TBMM'de bayramdan sonra torba yasa daha sonrasında ise ek gösterge ile e ticaret, sosyal medya ve diğer konular ele alınacak. Daha sonra da hal yasasının gelmesi ve meclis Temmuz'da tatile girmeden meclisten geçmesi bekleniyor. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç