Gelire Endeksli Senet Ne Kadar Kazandıracak? İşte GES Getiri Hesaplama
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Gelire Endeksli Senet Ne Kadar Kazandıracak? İşte GES Getiri Hesaplama

Gelir Endeksli Senet hakkında detaylar belli oldu ve vatandaşların ne kadar kazanacakları da belli oldu.

Ekonomi 11 Haz 2022 19:36 10
Gelire Endeksli Senet Ne Kadar Kazandıracak? İşte GES Getiri Hesaplama

Başvurular 15 Haziran'da başlıyor: 10 bin lirası olana en az 2 bin 300 lira verilecek.

Geçen gün Hazine ve Maliye Bakanlığı kriitik bir açıklama yapmış ve Gelir Endeksli Senet'in yürürlüğe girdiğini kamuoyuna duyurdu. Yayımlanan açıklama sonrası vatandaşlar , bu sistemin ne kadar para kazandıracağını araştırmaya başladı. 

Konuya ilişkin ilk detaylar dün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlık, KİT'lere bağlı olarak söz konusu senetlerde kar getirisi olacağını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı , ilk aşamada Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün (KEGM) gelirlerine bağlı olarak vatandaşlara gelir ödemesi yapacağını duyurdu.

Türkiye'nin en çok işleyen sektörlerinden olan havacılık sektörüne endeksli şekilde çıkarılacak senette 3 ayda bir kupon ödemeleri olacak.

TALEP TOPLAMA TARİHLERİ

Söz konusu senetler için talep toplama tarihleri 15 - 22 Haziran olarak açıklandı. Vatandaşlar , aşağıdaki bankalar aracılığıyla GES'e para yatırabilecek:

- T.C. Ziraat Bankası AŞ.

- T. Halk Bankası AŞ.

- T. Vakıflar Bankası T.A.O.

NE KADARA ALABİLİRİM?

Söz konusu senetlere bin lirası olan başvuru yapabilecek. 1 TL'nin katlarına göre de yatırım arttırılabilecek.

100 BİN LİRASI OLAN NE KADAR KAZANACAK? İŞTE HESAPLAMA

Sabah Gazetesi'nde yayımlanan haberde getiri miktarına da yer verildi. DHMİ ile KGEM'in son dönemlerde karlarına göre yapılan hesaplamada vatandaşların en az yüzde 23-25 civarında bir gelir sağlamasının beklendiğine yer verildi.

Bakan Nebati açıklamasında şunları söyledi:

"Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcılara yönelik olacak ve bankalar aracılığıyla 15 Haziran'dan itibaren talep toplanmaya başlayacak. KİT içindeki DHMİ ve Kıyı Emniyeti'nden bütçeye aktarılacak karlara endeksli olacak. GES'lere konu olan KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat beklenenin üstünde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacaktır. GES'te asgari getiri garantisi olacak."

Yorumlar (10)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
100000 tl nin 6 ay sonra getirisi ne olur KKM den çıkmak mantıklımı
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
"10 bin lirası olana en az 2 bin 300 lira verilecek" diye bir şey yok insanları yanlış yönlendirmeyin. Bu bahsedilen %23 yıllık faiz. Ancak söz konusu senet 6 ay vadeli olarak piyasaya sürülecek. Yani 10.000 TL' nin 6 aylık getirisi 1.150 TL olur yaklaşık. Mevcut durumda dolara göre çok düşük kalıyor yani.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
10,000 tl yatıran 3 ayda 559,00 tl alacakmış deminki yazıda buldum boş işler oldugunu anladım gırmekten vazgeçtim
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ges 100000 atarsam ne kadar kazanırım
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yıllık %23 verecek. Enflasyon devlete göre %70. Yani kupon alın %47 paranız erisin diyorlar. Bu oran %23 yerine %80 olmazsa kimse parasını buna yaptırmaz diye düşünüyorum. Bu benim fikrim ytd.