Gelir Vergisi Dilimleri Değişecek mi? GİB'den Son Dakika Açıklaması Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Gelir Vergisi Dilimleri Değişecek mi? GİB'den Son Dakika Açıklaması Geldi

Gelir Vergisi dilimleri için son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada çalışma var mı yok mu ona yer verildi.

Resmi Gazete Haberleri 27 Kasım 2022 08:36 0
Gelir Vergisi Dilimleri Değişecek mi? GİB'den Son Dakika Açıklaması Geldi

Gelir vergisi dilimleri değişecek mi? Son dakika açıklaması geldi.

Aylardır gelir vergisi dilimlerinin değişmesi konusu sürekli olarak gündeme geliyor. Sene başında alınan maaşlar, sene ortasından sonra azalıyor. Bunun nedeni ise özellikle kamu personellerinin üst vergi dililme girmesi. Üst vergi dilimine girilmesi ile birlikte maaşlardan yapılan vergi kesintisi fazla oluyor. 

Özellikle asgari ücrete ve memur maaşlarına Temmuz ayında yapılan yüksek zamdan sonra daha fazla çağrı yapıldı ve vergi dilimlerinin arttırılması talep edildi. Bu konuda önemli bir beklenti de oluşmuştu. Ancak beklentiler karşılık bulmadı ve sene sonuna geldiğimiz bugünlerde hala sene başında belirlenen gelir vergisi dilimlerini kullanıyoruz. 

Memur Sen , bu konu ile ilgili harekete geçti ve Hazine Maliye Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıya baktığımızda Memur Sen, gelir vergisi dilimleri için  “gelir vergisi muafiyeti ve vergide yüzde 15’i aşan kısmın iade edilmesini” istedi ve Temmuz ayında asgari ücrete yapılan asgari ücret zammı sonrası vergi dilimlerinde de adil şekilde bir düzenleme yapılmasını istedi. Dilimleirn altı aylık enflasyona göre düzenlenmesi istendi.

Bu taleplere Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir cevap geldi. Gelen cevaba baktığımızda uygulamadaki gelir vergisi tarifseine göre 32 bin liralık ücret gelirlerinde uygulanan tevkifat oranının yüzde 15 olduğuna , bu tutarı aşan ücret gelirlerinin ise üst dilimden vergilendirildiğine , gelir dilimlerinin yeniden değerleme oranına göre arttırıldığına yer verildi.

Söz konusu açıklamada talebin kayda alındığına yer verildi ve “Mevcut tarifenin yeniden değerleme oranında artarılması söz konusu olup, gelir vergisi tarifesinde önemli tutarlarda artış sağlanmış olacaktır. Yine, asgari ücret tutarında yapılacak artışa göre de asgari ücret istisnası nedeniyle ücretlilerden alınmayan vergi tutarı da artmış olacaktır. Diğer taraftan, gelir vergisi tarifesi dilim tutarlarının artırılmasına yönelik öneriniz, çalışmalarımızda değerlendirilmek üzere kayıtlarımıza alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bu cevaba baktığımızda sene başına kadar bir düzenleme beklenmiyor. 

YDO BU SENE KAÇ GELDİ?

Geçen gün Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleöede Yeniden Değerleme Oranının yüzde 122 olduğuna yer verildi. GİB'in açıklamasına göre gelecek sene vergi dilimlerinde bu oranda bir artış bekleniyor.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç