Gazete ve Diş Macunlarındaki Renkil Yuvarlak Şekiller Bu İşe Yarıyormuş
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Gazete ve Diş Macunlarındaki Renkil Yuvarlak Şekiller Bu İşe Yarıyormuş

Gazetelerde ve diş makunlarında bulunan renkli yuvarlak şekiller ne anlama gelmektedir. İşte o renkli 4 yuvarlak şeklin anlamı.

Yaşam 12 Mayıs 2022 22:48 0
Gazete ve Diş Macunlarındaki Renkil Yuvarlak Şekiller Bu İşe Yarıyormuş

Gazetelerde her zaman gördüğümüz o renkli yuvarlak şekillerin anlamı.

Yıllar önce çok popüler olan  , ancak son dönemlerde internet medyasının gelişmesinden , yaygınlaşmasından sonra ikinci plana atılan yazılı basında en öne çıkan yayınlar gazeteler oluyor. Günlük, haftalık ve aylık şekilde çıkarılan gazetelerin ömrü yavaş yavaş tükenirken bu gazetelerde hepimizin gördüğü bildiği, ancak ne anlama geldiğini bilmediği, çok da önemsemediği bir kısım var.

Gazete sayfalarının alt kısmında yer alan eskiden 3 renkli olan, şimdi 4 renkli olan yuvarlak şekiller hepimizin illa ki dikkatini çekmiştir. Ancak anlam verememişizdir. Peki bu işaretler , renkli yuvarlak şekiller ne anlama geliyor. 

BİZİM İÇİN ANLAMSIZ AMA...

Söz konusu şekiller bizler için bir anlam ifade etmeyebilir ama matbaalar için çok anlam ifade ediyor. Bu 4 şekil ana renkleir temsil eder ve bunlar baskıda kullanılır. 

İşte o renkler:

Cyan-Camgöbeği

Magenta-Galibarda

Yellow-Sarı

Key-Siyah

Bu renklerin karışımı ile diğer ana renkler de elde edilir. Renklerin isimlerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile CMYK ortaya çıkar ve bu renklere bu isim verilir. Siyah renginde Black değil de Key kullanılmasının nedeni , bu rengin anahtar renk olarak tercih edilmesi nedeniyledir. Key ingilizcede anahtar demek. 

1970 senesinden önce sadece 3 renk kullanılıyordu. Siyah renki CMY 'nin birleşiminden oluşturuluyordu. Bu ise baskılarda çok kullanıldığı için maliyetli oluyordu basım süresini de uzatıyordu.

Bu nedenle CMY renk uzayına sonraki yollarda siyah da eklendi ve matbaa da bununla birlikte devrim yapıldı. Siyahın da eklenmesi ile birlikte matbaada maliyetler düştü ve basım süreleri oldukça kısaldı. 

KULLANILMA NEDENİ

Bu dairelerin yan yana gelmesi , bu dört rengin de kaymadan üst üste basıldığını göstermektedir. Eğer dört renkten biri kaymışsa o sayfadaki görsellerde ve yazılarda kayma olur gölgelenmeler olur ve sayfa düzeni gözle görülür şekilde bozuk olur. İşte bu işe yarıyorlarmış. Peki siz merak etmiş miydiniz? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Bu renkli yuvarlak simgeler, sadece gazetelerde değil ambalajlar üstünde de kullanılır. 

Ambalajlarda ise daha fazla renk kullanımı olabiliyor . Bu nedenle bu renkler 7'ye kadar çıkarılabiliyor. 

Diş macunlarında ise tek şekil vardır.Diş macunlarında yuvarlak şekil en alt kısmdadır. Bu , tüpün dibinin neresi olduğunu ışık sensörlerine gönderiyor. Bu sayede fabrikalarda diş macunu tüpleri doğru şekilde kesiliyor ve kapanıyor. Yani bunların diş macununun içeriği hakkında bir bilgi verdiği iddiaları doğru değil.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç